Σάββατο 20.04.2024
More

    Η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασε το 30%

    Αναμένεται ήπια αύξηση των θανάτων και της πίεσης στις ΜΕΘ

    Η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίστηκε την τελευταία εβδομάδα με μέτριους ρυθμούς, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ περνά σε «φάση μικρής αύξησης».

    Οι μονάδες εντατικής θεραπείας επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 20-30% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία σημείωσε περαιτέρω αύξηση, που έφτασε σε ποσοστό 30%, επεσήμανε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

    Αυτή η ήπια αύξηση των εισαγωγών αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε ήπια αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ και στους θανάτους μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες, συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης. «Προς το παρόν δεν έχουμε δει αυτό το αποτύπωμα στους θανάτους και το περιμένουμε μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες», σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά στην Αττική, ο αριθμός των κρουσμάτων συνέχισε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης την τελευταία εβδομάδα, σε ποσοστό 20-30%, τόνισε ο καθηγητής. Σημείωσε όμως ότι το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από το 50% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό, επεσήμανε, δείχνει ότι τα ήπια μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την επέκταση της επιδημίας.

    Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η επιδείνωση της επιδημίας προχώρησε σε ποσοστό πάνω από 20%, με τάσεις σταθεροποίησης. «Προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς αναμένουμε μια ήπια αύξηση στις νοσηλείες», συμπλήρωσε.

    Η μεγαλύτερη επίπτωση στους 40-64 ετών

    Αναφερόμενος στην ηλιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω έδειξε σχετική υποχώρηση σε πανελλαδικό επίπεδο, βελτιώνοντας έτσι το προφίλ της αναμενόμενης νοσηρότητας και θνητότητας.

    «Επί του παρόντος, τη χαμηλότερη επίπτωση ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες παρατηρείται στους άνω των 65 ετών για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό και ακολουθεί η ομάδα των ατόμων κάτω από 18 ετών. Την υψηλότερη επίπτωση την παρατηρούμε στα άτομα ηλικίας 40-64 ετών», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

    Τέλος, ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι επαφές με άτομα που ζουν σε άλλα νοικοκυριά και για κοινωνικές συναναστροφές με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, σε χώρους με πολύ καλό αερισμό.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ