Με βάση τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, δεν παρατηρούνται ενδείξεις διασποράς του κορωνοϊού στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα
Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όπως όλα δείχνουν, ένα νέο «μέτωπο» έχει προκύψει στη μάχη της Ευρώπης για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού: Οι σχολικές τάξεις.
Τα σχολεία ανά την Ευρώπη υποδέχθηκαν τους μαθητές για τη νέα χρονιά, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, που έκριναν ότι είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού εντός του σχολικού χώρου. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις σχολικές μονάδες σε κάποιες από τις χώρες που αποτελούν τα μεγαλύτερα hot spots της Ευρώπης εντοπίζεται ανησυχητικός αριθμός κρουσμάτων.
Στη Βρετανία, πάνω από το ένα-τρίτο των 1.700 εστιών υπερμετάδοσης εντοπίσθηκαν σε εκπαιδευτικές μονάδες στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Στη Γαλλία, περίπου το 35% των 1.070 εστιών είναι σχολεία ή πανεπιστήμια. Στην Ισπανία, που κατέχει το θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων στη Δυτική Ευρώπη, έχουν εντοπισθεί κρούσματα στο 4,5% των σχολείων της χώρας. Στην Τσεχία, οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο των σχολικών μονάδων έως τις 2 Νοεμβρίου και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων για τη συγκράτηση της διασποράς της νόσου Covid-19.
Στην Ιταλία, οι αρχές της Ρώμης έχουν ανακοινώσει από τις 3 Οκτωβρίου 2.438 κρούσματα μεταξύ μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου, έναντι 809 κρουσμάτων τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Η Γερμανία δεν έχει ανακοινώσει εθνικά στοιχεία για τα κρούσματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα όμως με τις αρχές δημόσιας υγείας, η πανδημία δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τα σχολεία από τότε που άνοιξαν. Mάλιστα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι περισσότεροι μαθητές που διαγνώσθηκαν θετικοί προβλήθηκαν από κρούσμα εκτός εκπαιδευτικού χώρου.
Στην Ελλάδα, σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση δήλωσε ότι τα σχολεία αποτελούν ένα ασφαλές, από επιδημιολογικής άποψης, περιβάλλον.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, δεν παρατηρούνται ενδείξεις διασποράς του κορωνοϊού στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Έως τώρα, 169 σχολικές μονάδες και επιμέρους τμήματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού, σε σύνολο περισσότερων από 14.000 σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια.
Τα μέτρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -Τι ισχύει στην Ελλάδα
Έως τώρα, οι εθνικές αρχές αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες με το να θέτουν την τάξη σε καραντίνα ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας ολόκληρου του σχολείου. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, γονείς και πολιτεία πιέζουν για να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά, με το επιχείρημα ότι το κοινωνικό και οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Η παραμονή των μαθητών στο σπίτι -και ειδικά τα παιδιά μικρής ηλικίας- υποχρεώνει τους γονείς να μην πηγαίνουν στη δουλειά τους. Παράλληλα, επιτείνει το πρόβλημα των διδακτικών ωρών που έχασαν εκατομμύρια μαθητές στη διάρκεια του Lockdown που είχε επιβληθεί την άνοιξη. Το «λουκέτο» στα σχολεία επηρέασε κυρίως τα παιδιά από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, καθώς οι γονείς τους δεν είχαν τη δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας ή εργασίας από το σπίτι.
«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά σε καιρούς όπως αυτοί, είναι να τα στείλουμε στο σχολείο», τονίζει σε συνέντευξή του στη «WSJ» ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.
Παρότι όμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών(ECDC) έχει εκδώσει οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων, οι χώρες υιοθέτησαν δικές τους πολιτικές. Η Βρετανία, για παράδειγμα, δεν έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ στην Ισπανία είναι υποχρεωτική η μάσκα για όλους τους μαθητές ηλικίας από έξι ετών και άνω. Στη Γαλλία, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το γυμνάσιο, με εξαίρεση κατά την ώρα του φαγητού και στο μάθημα της γυμναστικής. Στην Ιταλία μαθητές και καθηγητές όλων των βαθμίδων είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα μέχρις ότου τακτοποιηθούν στην τάξη. Σε ορισμένα όμως σχολεία, ζητείται από τα παιδιά να φορούν μάσκα ακόμη και όταν κάθονται στα θρανία.
Στην Ελλάδα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης.