Παρασκευή 20.05.2022
More

  Ιατροδικαστής για επίθεση με βιτριόλι: Αυτό το τραύμα σε καθηλώνει, διαβρώνει τα όργανα

  Αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο θα είχε πεθάνει

  Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη συνεχίστηκε η τρίτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

  Ο ιατροδικαστής εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η 36χρονη κατηγορούμενη έπιασε το θύμα εξ απήνης ρίχνοντας του μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού από την αριστερή πλευρά στο πρόσωπο και στον τράχηλο.

  «Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξ απήνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα» είπε στην κατάθεση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Ήταν σε μεγάλη ποσότητα. Στοχεύθηκε πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι το πέταξε ευθεία».

  Ο ιατροδικαστής στην κατάθεση του εκτίμησε πως η Ιωάννα Παλιοσπύρου δέχθηκε μεγάλη ποσότητα υγρού με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα μεγάλο και ενιαίο έγκαυμα.

  «Η αριστερή της πλευρά δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος. Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα απαξ από την αριστερή πλευρά» εξήγησε ο κ. Τσαντίρης.

  Ταυτόχρονα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο καυστικό υγρό  επισημαίνοντας: «Όσον αφορά τη χημική ουσία, είναι εξαιρετικά διαβρωτική, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Το θύμα θα μπορούσε να έχει απώλεσε τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο δεν το εισέπνευσε ενώ έχει έγκαυμα περιτραυματικά. Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο θάνατο» ανέφερε και τόνισε ότι «ήταν πολύ γρήγορη η μεταφορά της στο νοσοκομείο».

  Περιγράφοντας την προσπάθειά του να προμηθευτεί βιτριόλι για ερευνητικούς λόγους εξήγησε ότι χρειάστηκε να δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση και να εγκριθεί ο λόγος χρήσης.

  «Μπορεί να είναι άοσμο αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά» εξήγησε.

  Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να πεθάνει;

  Μάρτυρας: Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα.

  Ο κ. Τσαντίρης ανέφερε επίσης ότι ήταν πολύ μεγάλη συγκέντρωση του υγρού 96-98%. Συνήθως είναι 96% η ποσότητα, η συγκέντρωση  και η απόσταση θα ήταν θανατηφόρα, επειδή όμως η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

  Πώς δεν έχασε τις αισθήσεις της από σοκ;

  Πώς δεν το κατάπιε;

  Και ευρέθη φαρμακείο δίπλα….

  Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21% αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%.

  Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες.

  Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο.

  Πρόεδρος: Πώς το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;

  Μάρτυρας: Από βιβλιογραφία, με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται,  τα τρώει όλα, νεκρώνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες

  Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;

  Μάρτυρας: Θα είχε πεθάνει.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ