Τετάρτη 05.10.2022
More

  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

  Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάται με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

  Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, το 1994, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που συντελέστηκε από τους Τούρκους το διάστημα από το 1916 έως το 1923.

  Σε Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τιμήθηκε την Πέμπτη η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

  Οι εκδηλώσεις «Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» στα Ιωάννινα θα γίνουν την Κυριακή 22 Μαΐου. Το πρόγραμμα είναι:

  • 10.00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ανατολής
  • 10.45 Επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί επισήμων, καταθέσεις στεφάνων
  • 11.00 Ομιλία από την κ. Ανδρονίκη Κολυζώη, Πρόεδρο Αδελφότητας Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου

  Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» (οδός Ιωαννίνων, Ανατολή).

  Δηλώσεις

  Σειρά από ανακοινώσεις και δηλώσεις έγιναν αυτές τις ημέρες.

  Η παράταξη Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα του Θωμά Μπέγκα, αναφέρει:

  «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με απόφασή του, το 1994, καθιέρωσε ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την 19η Μαΐου.

  Μια μέρα για να μας θυμίζει την ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισαρεία. Μια ιστορία διωγμών, ξεριζωμού, προσφυγιάς, αλλά και μια ιστορία δύναμης, αντοχής κι αγάπης για τη ζωή.

  Στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή παράδοση και κοινότητα. Η νέα γενιά των ποντίων του δήμου μας οφείλουν να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση.

  Να διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους, η ιστορία και η ταυτότητά τους.

  Να ξέρουν όμως πως ο Πόντος δεν είναι μόνο μια φολκλορική ιστορία. Ο Πόντος, μας έχει κληροδοτήσει άμεσες μορφές οργάνωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης.

  Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλουμε ως πρότυπα πολιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

  Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων.Αιωνία η μνήμη τους».

  Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, σημειώνει:

  «Η τραγωδία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου  είναι από τα γεγονότα που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία μας, καθώς υπήρξε εξέχουσα προσφορά ηρωισμού και αυταπάρνησης σε αξίες και ιδεώδη, που ενσαρκώνουν το βαθύτερο νόημα του ανθρώπου και της ζωής.

  Για όλους εμάς είναι  χρέος ηθικό, εθνικό και ιστορικό να μην την παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου.

  Οφείλουμε να την κρατούμε άσβεστη  στην ιστορική μας συνείδηση. Δεν  λησμονούμε, δεν ξεχνούμε και σεβόμαστε την θυσία των προγόνων μας. Έχουμε την απόλυτη ευθύνη να θυμίζουμε και να απαιτούμε  την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από όλες τις χώρες του κόσμου και παράλληλα να εργαζόμαστε για να μην υπάρξουν ξανά νέα θύματα.

  Σήμερα 19 Μαΐου  με ευγνωμοσύνη  ας σταθούμε όρθιοι  όλοι μαζί μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων ως ελάχιστο φόρο τιμής.Μια συγνώμη δεν φτάνει, οι νεκροί #353.000  περιμένουν  δικαίωση!».

  Ο Δήμος Αρταίων, πραγματοποίησε λιτή εκδήλωση, στο χώρο του Μνημείου των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Βίγλα Άρτας. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Λιόντος ανέφερε τα εξής: «Ημέρα Μνήμης η σημερινή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Άρτα δεν ξεχνά και τιμά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους. Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται ».

  Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων στο χώρο του Μνημείου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Άρτας Βασίλης Ψαθάς κα.

  Ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, σε μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων:

  «Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό Ελληνισμό. Η περιοχή του Δήμου μας ήταν μία από εκείνες που υποδέχτηκαν Έλληνες του Πόντου με τη Νέα Κερασούντα να γίνεται νέα πατρίδα. Η προσφορά τους τόσο στην οικονομική ζωή της περιοχής (αγροτική οικονομία), όσο και στην πνευματική και πολιτιστική ζωή μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμά τους είναι τεράστια και τους οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ’.  Η ιστορική μνήμη, η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, η έννοια του Έθνους αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωση του ελληνισμού. Χωρίς γνώση της ιστορίας δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και φρόνημα».

  Στο μήνυμα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη αναφέρεται:

  «103 χρόνια πριν, η γενοκτονία των Ποντίων οδήγησε στη σφαγή 363 χιλιάδων συνανθρώπων μας και τον ξεριζωμό πολλών περισσότερων από τον τόπο τους στην αναζήτηση νέων πατρίδων.

  Αρκετοί έφθασαν στην Ήπειρο και στην Άρτα. Το σπουδαίο και ζωντανό αυτό κύτταρο του Ελληνισμού διασώθηκε διατηρώντας την μακρά και πλούσια πολιτιστική του παράδοση. Έκτοτε, με τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και την δημιουργικότητά τους, οι Πόντιοι εμπλουτίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας ,συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και τον πολιτισμό μας.

  103 χρόνια μετά τη γενοκτονία τους, διατηρούμε άσβεστη τη συλλογική αυτή ιστορική μνήμη μας και τα αλληλέγγυα αντανακλαστικά μας προς κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο από τον πόλεμο και την μισαλλοδοξία».

  Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων αναφέρει: «Η 19η Μαΐου είναι μαύρη ημέρα, ημέρα μνήμης που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

  Είναι χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας, τα αδέλφια μας ποντίους, απέναντι στις 353.000 ψυχές που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους, να μη λησμονούμε και ενωμένοι όλοι οι Έλληνες να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη Διεθνή κοινότητα.

  Το ένδοξο παρελθόν πολιτισμού και δόξας του Ποντιακού Ελληνισμού που μεγαλούργησε είναι το παρόν και το αύριο της χώρας μας.

  Η  αξιοπρέπεια απέναντι στο θάνατο, στον βασανισμό, στον  ξεριζωμό τους, και στα δεινά που έζησαν,  αποδεικνύουν  το μεγαλείο της ποντιακής ψυχής».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ