Παρασκευή 22.11.2024
More

    Και τα Ιωάννινα στο χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων

    Η Ελλάδα θα επιταχύνει τις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε συνεργασία με ιδιώτες

    Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι

    Η Ελλάδα θα επιταχύνει τις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε συνεργασία με ιδιώτες, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της ΕΔΕΥ και της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανών υπάρχουν κάτι που κάνει την κυβέρνηση «αισιόδοξη».

    «Εάν έχουμε σημαντικά κοιτάσματα αερίου, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο» είπε σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του κλάδου ενέργειας και υδρογονανθράκων.

    Ανέφερε ότι οι έρευνες θα γίνουν σε 6 περιοχές χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και δυτικά της Κρήτης.

    Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

    Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε., αναφέρει το ΙΕΝΕ.

    Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

    Το χρονοδιάγραμμα

             

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ