Πέμπτη 11.04.2024
More

  Για το 2025 πάει η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης μετά την προσφυγή

  Για το 2025 στην καλύτερη περίπτωση και αυτό εάν μέχρι τότε θα έχουν τελεσιδικήσει οι δικαστικές εκκρεμότητες, τοποθετείται η έναρξη των εργασιών για την ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στα Κούρεντα του δήμου Ζίτσας.

  Η προσφυγή 30 ατόμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρία Energean Oil & Gas για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος – 1», θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία, σε καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας έναρξης της ερευνητικής φάσης που ήταν προσδιορισμένη για το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, τουλάχιστον κατά ένα χρόνο.

  Η εκδίκαση της προσφυγής προσδιορίστηκε να γίνει στο ΣτΕ τον προσεχή Οκτώβριο, όμως με ένα πιθανό αίτημα αναβολής αυτή θα πάει τουλάχιστον ένα εξάμηνο μετά δηλαδή την Άνοιξη του 2025.

  Αν σκεφτεί κάποιος, τις παρόμοιες διαδικασίες και δικαστικές εκκρεμότητες και καθυστερήσεις που αντιμετώπισε η εταιρία Exxon Mobile που περαιώθηκαν δύο χρόνια μετά την προσφυγή, γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να εκδοθεί την Άνοιξη του 2026. Σε αυτήν την περίπτωση το βασικό ερώτημα θα είναι εάν η εταιρεία που έχει ήδη επενδύσει από την περίοδο των σεισμικών ερευνών ένα ποσό πλέον των 40 εκ. στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο μπορεί να περιμένει χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει την παραμικρή επέμβαση ή αν θα επιλέξει κάποιον άλλο δρόμο. Προς το παρόν ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλάνο και ο σχεδιασμός της εταιρείας δεν μεταβάλλεται για την γεώτρηση «Ήπειρος – 1», όμως λόγω της προσφυγής και του προσδιορισμού εκδίκασής της σε ένα εξάμηνο, θεωρείται αναμενόμενο να υποβληθεί αίτημα χορήγησης παράτασης για την έναρξη της ερευνητικής φάσης, που είχε προσδιοριστεί αρχικά για τον προσεχή Απρίλιο. Αν αυτό υποβληθεί, όπως και αναμένεται και γίνει αποδεκτό, όπως επίσης είναι φυσικό, θα πρέπει στη συνέχεια να «παγώσει» και μία σειρά άλλων διαδικασιών που ακολουθούν για τις μελλοντικές ενέργειες με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

  Επίσημες ανακοινώσεις επί του παρόντος δεν υπάρχουν από την εταιρεία, κάτι που λογικά αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, αφού υποβληθεί και το αίτημα για την χορήγηση παράτασης στην έναρξη των εργασιών της ερευνητικής φάσης.
  Το στάδιο των ερευνών αναφέρεται στην επιβεβαίωση ή μη επί του πεδίου, της ύπαρξης γεωλογικών δομών στο υπέδαφος και της περιεκτικότητάς τους σε υδρογονάνθρακες.

  Σύμφωνα με την Energean, η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ. περίπου, ενώ η εκτέλεσή της θα διαρκέσει περίπου 130 ημέρες, με τη συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου να ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ