Τρίτη 17.05.2022
More

  Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Κερατέα

  Χιλιάδες στρέμματα καμένη γης αφήνει πίσω μια ακόμη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών

  Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες της επόμενη μέρας στη Κερατέα, όπου η πυρκαγιά έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους με την οικολογική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.

  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα. Για τις μεσημβρινές ώρες κάνουν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

  Αν και οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στο σημείο κατάφεραν να την οριοθετήσουν εκτός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, για ακόμη μια φορά οι φλόγες κατάφεραν να φτάσουν στις αυλές των σπιτιών, ενώ στον οικισμό Συντερίνα έκαψαν επίσης σπίτια.

  Αρκετοί κάτοικοι, όπως παρατηρήθηκε να συμβαίνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες με τις δεκάδες πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι πως μόνο εκείνοι θα καταφέρουν ίσως να σώσουν τις περιουσίες τους.

  Την ίδια στιγμή, η εικόνα από το καμένο δάσος είναι αποκαρδιωτική και η οικολογική καταστροφή ανυπολόγιστη.

  Οι καμένες εκτάσεις σε Βίλια και Κερατέα έως το μεσημέρι της Τρίτης υπολογίζονταν σε περίπου 50.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS).

  «Καθώς η πυρκαγιά στα Βίλια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, το νούμερο αυτό αναμένεται να αλλάξει. Από αυτά, τα 7.700 στρέμματα περίπου είναι στην Κερατέα και τα υπόλοιπα 43.300 στρέμματα στα Βίλια», ανέφεραν οι Α. Καραγιαννίδης και Κ. Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην πρώτη σχετική εκτίμησή τους.

  Στην ακόλουθη εικόνα διακρίνονται (με καφέ αποχρώσεις) οι καμένες εκτάσεις σε Κερατέα, Βίλια και Βαρυμπόμπη αλλά και τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στα Βίλια χθες το μεσημέρι, καθώς επίσης οι πρώτες εκτιμήσεις του EFFIS για την έκταση των καμένων περιοχών και τα κυριότερα είδη των περιοχών αυτών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ