Με προσοχή και τα ισχύοντα μέτρα για την πανδημία ο εορτασμός
Η προσοχή που απαιτείται την εορταστική περίοδο, αλλά και οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η σταδιακή αναστολή των μέτρων προστασίας από τον Μάιο, είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων αυτήν την περίοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα νέα δε, από την πορεία των κρουσμάτων δείχνουν κάποια σημάδια πιο σοβαρής αποκλιμάκωσης.
Προσοχή το Πάσχα
Και αυτή τη χρονιά, τρίτη στη σειρά θα γιορτάσουμε το Πάσχα με προσοχή και μέτρα προστασίας, αλλά μοιάζει να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα σε σχέση με τις άλλες δύο φορές αφού δεν θα υπάρχουν ειδικά μέτρα πλην των όσων ισχύουν και σήμερα.
«Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με τα ισχύοντα μέτρα, με προσοχή και με μάσκες στους κλειστούς χώρους. Θα βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, θα γιορτάσουμε προσέχοντας τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους. Και αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
«Ύστερα από δύο χρόνια, υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής πίεσης», αναφέρει η κ. Γκάγκα, «όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε. Οφείλουμε όμως να εξακολουθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί, για τον εαυτό μας και για τους αγαπημένους μας, ιδίως αν αυτοί ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα. Ο έλεγχος της πανδημίας βασίζεται από την πρώτη στιγμή στην ατομική ευθύνη – παράλληλα με τη συλλογική και την πολιτική. Χωρίς την συμβολή του καθένα από εμάς, δεν μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση της πανδημίας. Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την αρχή επέδειξε υψηλό αίσθημα κοινωνικής συνείδησης και ατομικής ευθύνης, τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας το εμβόλιο. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους πολίτες για την προσπάθειά τους».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τονίζει ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και οι αποφάσεις ακολουθούν τις επιστημονικές εισηγήσεις. Σχετικά με την εμφάνιση νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2 η κ. Γκάγκα αναφέρει ότι «η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε ως προς το χρόνο εμφάνισης ούτε βέβαια ως προς τη μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα. Παρακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ακούμε τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών και προχωρούμε αναλόγως”. Σε ό,τι αφορά το τέλος της πανδημίας, “είναι αδύνατο να γίνουν προβλέψεις», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Όσον αφορά την προετοιμασία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κύματος πανδημίας το φθινόπωρο, η κ. Γκάγκα τονίζει: «Το ΕΣΥ ανταπεξέρχεται σε πολλαπλά πανδημικά κύματα εδώ και δύο χρόνια. Η εμπειρία είναι πλέον μεγαλύτερη, ενώ το σύστημα έχει ενισχυθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω».
Προσθέτει ότι «η πανδημία ανέδειξε ακόμη πιο έντονα τη σημασία και αξία της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς, επαναπροσδιόρισε τη σχέση γιατρού – ασθενούς και νοσηλευτή – ασθενούς και έβαλε ξανά στο επίκεντρο τη μεγάλη δύναμη του ΕΣΥ, που δεν είναι άλλη από τους ανθρώπους του. Για αυτούς τους ανθρώπους και για όλους τους πολίτες που εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα νέο πιο ανθρώπινο, πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό ΕΣΥ».
Το πρόστιμο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής προστίμου για τους άνω των 60 άφησε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά οφείλω να μεταφέρω ότι υπάρχει η σκέψη για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σε περίπτωση που τελικά εμβολιαστούν, να διαγραφεί το πρόστιμο το οποίο έχει καταλογιστεί σε βάρος τους. Αν πάνε να εμβολιαστούν. Αλλά απλώς τώρα είμαστε σε συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας είπε πως η πανδημία βρίσκεται εδώ και κάνει κύκλους. «Είχαμε αύξηση κρουσμάτων τον Μάρτιο, χωρίς όμως να βλέπουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν διαχειρίσιμος από το ΕΣΥ, δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 600 κλίνες ΜΕΘ μόνο για Covid περιστατικά και οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 350. Οι απλές κλίνες είχαν μια πίεση αλλά ελεγχόμενη», είπε.
«Αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει. Αυτό, λοιπόν, μας δίνει- όχι μόνο σε μας, αλλά συνολικά σε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες- τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την περίοδο του καλοκαιριού με άρση των μέτρων όσο περισσότερο γίνεται αλλά και επιφυλακή. Γι’ αυτό τα μέτρα δεν καταργούνται, αναστέλλονται. Ενδεχομένως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να έχουμε μία επιθετική επάνοδο της πανδημίας», πρόσθεσε.
«Το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες, αλλά από εκεί και πέρα ως προς επιμέρους θέματα υπάρχουν και διαφορετικές θέσεις. Ωστόσο, για το συνολικό πλαίσιο αποκλιμάκωσης, ακριβώς επειδή στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ήταν σύμφωνη η Επιτροπή», κατέληξε.
Τάση αποκλιμάκωσης
Στην Ήπειρο την Πέμπτη είχαμε: 40 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 175 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 44 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας Σε όλη τη χώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 9.308. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.216.256 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 49% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 176 ενώ από την αρχή της πανδημίας ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.722 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 57, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.406 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (64,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Το 92,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 183 (54,79%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 151 (45,21%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.544 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 245 (ημερήσια μεταβολή -20,71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 307 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
500 εκατ. σε όλον τον κόσμο
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια την Πέμπτη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον εξαπλώνεται και επικρατεί σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Από την αρχή της πανδημίας, περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους. Ρωσία, Βραζιλία και Ινδία ακολουθούν. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό είναι σίγουρα μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό καθώς πολλοί ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί και η καταγραφή όλων των περιστατικών είναι πρακτικά αδύνατη.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ