Παρασκευή 19.04.2024
More

    Καθαρά Δευτέρα: Ανοικτά πάρκα και πέταγμα χαρταετού με SMS στο 13033

    Δεν θα επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί την ερχόμενη Καθαρά Δευτέρα

    Η Καθαρά Δευτέρα δεν θα συνοδευτεί από αυστηρότερα μέτρα και τα πάρκα θα παραμείνουν ανοικτά.

    Οι ειδικοί δεν εξετάζουν καμία επιπλέον απαγόρευση και οι πολίτες θα είναι σε θέση να μετακινηθούν και, σε περίπτωση που το επιθυμούν, να πετάξουν χαρταετό, με τους υφιστάμενους περιορισμούς των SMS στο 13033. Έτσι, την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύσουν τα ίδια ακριβώς μέτρα με κάθε άλλη ημέρα εν μέσω του lockdown και , εκτός απροόπτου, κάθε οικογένεια θα μπορεί να εξέλθει από το σπίτι με SMS στο 13033 – π.χ με τον κωδικό μετακίνησης 6 για άθληση – και να πετάξει χαρταετό σε ανοικτούς χώρους με τα προβλεπόμενα μέτρα αποστάσεων και μέτρων ασφαλείας.

    Υπενθυμίζεται ωστόσο πως από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν επιβληθεί νέοι, χιλιομετρικοί και όχι μόνο, περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα SMS που θα ισχύσουν και την Καθαρά Δευτέρα.

    Αναλυτικά:

    • Για κίνηση με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κτλ.), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
    • Για τον κωδικό 6 – σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, – η κίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο (χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό). Απαγορεύονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου κάποιος να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του σε άλλη περιοχή.

    Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται φέτος και το πέταγμα του χαρταετού. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως στο SMS στο 13033 με κωδικό 6 δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο.

    • Για τον κωδικό 3, όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

    Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά

    Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού – Οι εξαιρέσεις

    Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο:

    • Για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους
    • Για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
    • Για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση
    • Για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
    • Για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
    • Για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
    • Για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων

    Σε κάθε άλλη περίπτωση απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλο νομό για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ