Σάββατο 13.04.2024
More

  Κίνα: Μία από τις πιο ακριβές χώρες για να μεγαλώσει κανείς παιδιά

  Η Κίνα είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για την ανατροφή ενός παιδιού

  Η Κίνα είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για την ανατροφή ενός παιδιού, με το γεγονός αυτό να αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα ενίσχυσης της δημογραφικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα.

  Σύμφωνα με μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Πληθυσμιακών Ερευνών YuWa με έδρα την Κίνα, το μέσο κόστος σε εθνικό επίπεδο για την ανατροφή ενός παιδιού από τη γέννηση έως την ηλικία των 17 ετών είναι περίπου 74.800 δολάρια. Το ποσό αυτό φτάνει τα 94.500 δολάρια αν ο γονέας συνεχίσει να στηρίζει το παιδί μέχρι την απόκτηση πτυχίου.

  Το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού έως την ηλικία των 18 ετών στην Κίνα είναι 6,3 φορές υψηλότερο από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας.

  Για λόγους σύγκρισης, η μελέτη αναφέρει ότι το κόστος αυτό είναι μόλις 2,08 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αυστραλία, 2,24 φορές στη Γαλλία, 4,11 φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και 4,26 φορές στην Ιαπωνία. Πάνω, ωστόσο, και από την Κίνα βρίσκεται η Νότια Κορέα με 7,79 φορές υψηλότερο κόστος ανατροφής από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η Νότια Κορέα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο.

  «Η θέληση των Κινέζων να αποκτήσουν παιδιά είναι σχεδόν η χαμηλότερη στον κόσμο λόγω αιτιών όπως το υψηλό κόστος και η δυσκολία των γυναικών να συνδυάσουν οικογένεια και εργασία. Δεν είναι υπερβολή να περιγράψουμε την τρέχουσα πληθυσμιακή κατάσταση ως κατάρρευση του πληθυσμού που γεννιέται», σημειώνεται στην έρευνα.

  Ο πληθυσμός της Κίνας έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με το 2023 να σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας το 1949. Πέρυσι, η Κίνα ξεπεράστηκε από την Ινδία ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

  Με πληροφορίες από CNN

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ