Δευτέρα 17.05.2021
More

  Κοινή ναυτική άσκηση Γαλλίας – Ελλάδας στην αν. Μεσόγειο

  Η άσκηση συμπεριέλαβε και την περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία

  Στην σκιά της ελληνοτουρκικής κρίσης, οι ελληνικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία.

  Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

  Η άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

  Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

  Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει πως Oruc Reis θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του στην ευρύτερη περιοχή έως τις 23 Αυγούστου, ανεβάζοντας τους τόνους. «Η απαίτηση (της Ελλάδας) μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο που απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων χιλιομέτρων».

  Χθες τόσο η Γαλλία όσο και το Ισραήλ εξέφρασαν την στήριξή τους στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, προαναγγέλοντας ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

  Σήμερα ο Ερντογάν γνωστοποίησε πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλί, Σαρλ Μισέλ.

  Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα, σχολίασαν στο LiFO.gr πως η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί «έμπρακτη συνέχεια των δυναμικών διπλωματικών επαφών και ενεργειών των προηγούμενων ημερών».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ