Κυριακή 04.12.2022
More

  Κοινωνικό Μέρισμα- Οι νέοι δικαιούχοι

  Μετά τις διορθωτικές κινήσεις που έκανε το υπουργείο Οικονομικών στο κοινωνικό μέρισμα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το κονδύλι στα 215 εκατ. ευρώ και θα αρθούν οι όποιες αδικίες.

  Το ποσό ξεπερνά κατά 40 εκατ. ευρώ τους αρχικούς υπολογισμούς και θα καλυφθεί από την υπέρβαση στα κρατικά έσοδα.

  Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση αναμένεται να φθάσει τις 300.000, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 250.000.

  Το κοινωνικό μέρισμα

  Μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα διευκρινίστηκε ότι ΑμεΑ που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους αλλά υποβάλλουν και δική τους, ξεχωριστή φορολογική δήλωση δεν πρέπει να κάνουν αίτηση με τον δικό τους ΑΦΜ, αλλά να κάνουν οι γονείς τους.

  Παρεμβάσεις στην ΗΔΙΚΑ

  Συγκεκριμένα, οι παράμετροι της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ επικαιροποιήθηκαν έτσι ώστε να καλύψουν 2 ακόμα κατηγορίες:

  – Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Αφορά κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις εξαρτώμενων μελών ΑμεΑ.

  – Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση και απέρριπτε την αίτηση, αφού η ΚΥΑ απαιτεί 7ετή μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, η οποία τεκμαίρεται από την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών δηλώσεων.

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα προβλέπεται να κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής και να πιστωθούν τα 700 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν και άλλοι δικαιούχοι μετά την Πρωτοχρονιά, εφόσον εντοπιστούν αδικίες που δεν επιλύθηκαν και υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ανεκτό για τον προϋπολογισμό του 2020.

  Το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 600.000 νοικοκυριά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ