Σάββατο 20.04.2024
More

  Κοντοζαμάνης: Πώς θα γίνεται το self test – Για ποιους είναι υποχρεωτικό

  Για ποιους πολίτες καθίσταται υποχρεωτικό το self test και πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του

  Σε διευκρινίσεις για τα self test, τον τρόπο που θα γίνονται και για ποιους πολίτες θα είναι υποχρεωτικά προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

  Όπως είπε, η χρήση self test θα είναι προαιρετική για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά υποχρεωτική για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως όσους εργάζονται στους κλάδους του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης και της ναυτιλίας.

  Παράλληλα ανέφερε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση των συγκεκριμένων τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

  «Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών» επεσήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε πως εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα την πρώτη εβδομάδα στα άτομα έως 67 ετών, για να αποφευχθούν συνωστισμοί.

  «Πρόκειται για ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση τους, ώστε να μπορεί καθένας να τα κάνει μόνος του. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Κάθε πολίτης θα δικαιούται 1 τεστ για δύο μήνες. Αρχικά, θα απευθύνεται στους πολίτες έως 67 ετών. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο τεστ θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα», τόνισε.

  Τα αποτελέσματα, όπως εξήγησε, θα δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

  «Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ όλα τα δικαιώματα π.χ. απουσία από το σχολείο, άδεια από την εργασία, θα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ», ανέφερε.

  «Για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας, απαιτείται να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εστίαση, τον τουρισμό, την μεταποίηση και τα δικαστήρια. Πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ορισμένους κλάδους, δεδομένου ότι σχετίζονται με το άνοιγμα της αγοράς», κατέληξε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ