Πέμπτη 28.03.2024
More

    Κοντοζαμάνης: Στις εισηγήσεις των επιστημόνων και μόνο στηρίχθηκαν τα μέτρα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες

    Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν στηριχθεί στις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, ανέφερε ο Β. Κοντοζαμάνης

    Τα μέτρα και οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν στηριχθεί στις εισηγήσεις και την επιστημονική τεκμηρίωση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Μπαλάφα για την προστασία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από την πανδημία, ιδίως των εργαζομένων.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εφαρμοστούν στους εργαζόμενους, πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη συνολικά, χωρίς εξαιρέσεις, τα προστατευτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 22ης Αυγούστου του 2020 για την αντιμετώπιση των κινδύνων από Covid-19.

    «Το βασικό είναι η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως και ως εναλλακτική λύση το ζήτημα της ειδικής αδείας», είπε ο κ. Μπαλάφας που ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να ενημερώσει τη Βουλή αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει το υφιστάμενο πλαίσιο, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    «H Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας είναι εκείνη που με απόφασή της καθόρισε τα κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες και ειδικότερα καθόρισε ποιες από τις ομάδες αυτές είναι αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον Covid-19», απάντησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    «Οι πολίτες που νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν πραγματικά μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε όλες τις ευαίσθητες ομάδες τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία αποτελεί μια πρόσθετη απειλή για τους ανθρώπους αυτούς. Λογικό είναι οι ευαίσθητες αυτές ομάδες του πληθυσμού να ανησυχούν ιδιαίτερα», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε: «Μας απασχολεί βεβαίως το γεγονός αυτό και έχει τεθεί και στις συνεδριάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας η οποία έχει τόσο την αρμοδιότητα όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση στη διάθεσή της προκειμένου να αποφαίνεται για τέτοιου είδους ζητήματα.

    Αυτή η Εθνική Επιτροπή είναι εκείνη που με απόφασή της καθόρισε τα κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες και ειδικότερα καθόρισε ποιες από τις ομάδες αυτές είναι αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από την Covid-19. Σε αυτές τις εισηγήσεις της Επιτροπής βασίστηκε και το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και καθορίζει τα κριτήρια αυτά. Υπάρχει πράγματι ο όρος “αρρύθμιστος διαβήτης” και του ηλικιακού κριτηρίου άνω των εξήντα πέντε ετών, όπως αποτυπώνεται στο ΦΕΚ η εισήγηση-απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Και δεν μπορούμε ως πολιτική ηγεσία να παρέμβουμε σε τέτοιου είδους διαδικασίες και Όργανα. Καταλαβαίνουμε πόσο ευαίσθητα είναι τα ζητήματα αυτών των ευπαθών ομάδων, ιδιαιτέρως των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη».

    Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει αυτό το θέμα και, εφόσον παραστεί ανάγκη, να υπάρξει σχετική τροποποίηση. Σε κάθε περίπτωση όμως «η απάλειψη του όρου “αρρύθμιστος διαβήτης” μπορεί να γίνει κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και σε καμία περίπτωση αυθαίρετα με πρωτοβουλία της ίδιας της πολιτείας».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, «δεν εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για Covid-19 όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά μόνο όσοι έχουν επιπλοκές από τη νόσο και συνυπάρχοντα νοσήματα. Υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων και σύμφωνα με αυτές μπορούν να ενταχθούν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με συνυπάρχοντα νοσήματα και ηλικία άνω των εξήντα πέντε».

    Αυτές είναι οι οδηγίες και η πρακτική και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα της Γαλλίας, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι στο πλαίσιο της σχετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κινήθηκε και η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και έτσι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ».

    «Είμαστε εδώ να ακούσουμε με μεγάλη προσοχή τους φορείς και τα αιτήματά τους, όπως στην προκειμένη περίπτωση τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, και μέσα από αρμόδιες εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών οργάνων, όπως είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας να θέσουμε αυτά τα ζητήματα και να βρεθεί λύση», είπε επίσης ο κ. Κοντοζαμάνης που πάντως υπενθύμισε: «Σε περιπτώσεις όπου κάποιοι ασθενείς με διαβήτη δεν εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις ευπαθείς ομάδες όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου, προηγείται αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου από σχετικές επιτροπές».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ