Τετάρτη 03.03.2021
More

  Κορωνοϊός- Ποιες περιοχές προκαλούν ανησυχία

  Συναγερμός στις αρχές για την εξάπλωση της πανδημίας

  Προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο και στους επιστήμονες η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με το πρώτο τοπικό lockdown στην Κοζάνη να «δείχνει τον δρόμο» για τα μέτρα που θα λαμβάνονται ώστε να αναχαιτίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

  Στην περιοχή της Κοζάνης είχε σημάνει συναγερμός από τις αρχές Οκτωβρίου λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, της συνεχούς αυξητικής πορείας των νέων ασθενών, της εκτεταμένης διασποράς και κυρίως των δεκάδων διάσπαρτων εστιών κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, η Κοζάνη, αριθμεί 233 ασθενείς με κορωνοϊό και πάνω από 550 άτομα σε προληπτικό περιορισμό. Άλλοι 15 νοσηλεύονται.

  Στην Κοζάνη ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών στον κορωνοϊό είναι τα 39 έτη. Στις νέες διαγνώσεις πλειοψηφούν άτομα ηλικίας 20-29 χρόνων, που αποτελούν το 26,4% των κρουσμάτων. Το 50% των ασθενών είναι ηλικίας 30-60 χρόνων. Στην επίσης επιβαρυμένη Καστοριά το 40% των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων είναι ηλικίας 20-29 χρόνων. Τα άτομα ηλικίας 30-50 χρόνων «συμμετέχουν» στην επιδημία με ποσοστό 30% επί των κρουσμάτων.

  Όπως αναφέρεται στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, 28 περιοχές της χώρας βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο (ετοιμότητας). Άλλες 24 βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού (επιτήρηση). Σε σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται Αττική, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά,  Κέα-Κύθνος, Λέσβος, Μύκονος, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος και Τρίκαλα.

  Οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς η «ευαίσθητη σταθεροποίηση» απειλείται από την πτώση της θερμοκρασίας και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

  Πέρα από την Κοζάνη, στο επίκεντρο βρίσκονται συνολικά πέντε περιοχές αυτόν τον μήνα, που έχουν καταγράψει πάνω από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού.

  Πρώτη η Αττική, η οποία παραμένει σταθερά επιβαρυμένη, με πάνω από 150 κρούσματα σταθερά σχεδόν σε όλη την διάρκεια του Οκτωβρίου. «Η Αττική δείχνει μία σταθερότητα που είναι αποτέλεσμα όλων των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα. Δε σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι εύθραυστη αυτή η σταθερότητα. Ό, τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή, στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

  Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα και Καστοριά ανακοίνωσαν δεκάδες κρούσματα και χθες. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν δεκατέσσερις μαθητές, που προπονούνται σε δημοτικό γυμναστήριο του δήμου Νεάπολης Συκεών. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται σταθερά μέσα στον Οκτώβριο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Τουλάχιστον 280 άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση και 34 σε νοσοκομεία. Το 40% των ατόμων με ενεργή λοίμωξη ανήκουν σε μία μόλις ηλικιακή ομάδα, σε αυτή των 20-29 χρόνων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ