Τετάρτη 07.12.2022
More

  ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ -Τον Νοέμβριο υπογράφεται η τελευταία σύμβαση κτηματογράφησης

  Αφορά τις περιοχές Κέρκυρας και Θεσπρωτίας, όπου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023

  Μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες που κρατούσαν σε ομηρία το «Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ» κλείνει εντός του Νοεμβρίου. Τότε αναμένεται να υπογραφεί από τη διοίκηση της εταιρείας η  τελευταία σύμβαση κτηματογράφησης για τις περιοχές Κέρκυρας – Θεσπρωτίας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση του αναδόχου μελετητή, και να αρχίσει εντός του 2023 η συλλογή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Με την έναρξη του τελευταίου έργου, θα βρίσκεται πλέον υπό κτηματογράφηση ολόκληρη η ελληνική επικράτεια.

  Για την ώρα αναμένεται να επιστραφεί έως τις αρχές Οκτωβρίου στο Κτηματολόγιο η σχετική σύμβαση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, ώστε να ακολουθήσει ο  έλεγχος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΠΑνΕΚ (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ),  η υποβολή των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών από τον ανάδοχο, πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές.

  Τι προβλέπει η σύμβαση

  Η σύμβαση Κέρκυρας – Θεσπρωτίας αποτελεί την τελευταία από τις λεγόμενες «ορφανές» μελέτες του μεγάλου διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί το 2016, οι οποίες είχαν «κολλήσει» λόγω  δικαστικών εμπλοκών. Τα εκτιμώμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα για τις δύο περιοχές υπολογίζονται σε  458.540.  Την  μελέτη για την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ είχαν διεκδικήσει τρία μελετητικά γραφεία, ωστόσο ένα από αυτά προχώρησε σε  ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ ζητώντας τον αποκλεισμό ενός εκ των ανταγωνιστών του, με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να τα κάνει δεκτά.  Ακολούθησε ένας δικαστικός …κυκεώνας και τελικά η υπόθεση ξεκαθάρισε στα μέσα του 2021.

  Ωστόσο, η διοίκηση του «Ελληνικού Κτηματολογίου» έχει στραμμένη την προσοχή της στην Κρήτη όπου το …αντάρτικο κρατεί ακόμη, αλλά και στις Κυκλάδες. Γενικότερα, στις νέες μελέτες για το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά (στις εξωαστικές περιοχές), αλλά και τις Κυκλάδες τα ποσοστά  προσέλευσης των πολιτών  είναι εξαιρετικά χαμηλά, γεγονός που προβληματίζει του μελετητές.

  Τα σημαντικότερα προβλήματα

  Τα σημαντικότερα προβλήματα -πέραν της αναβλητικότητας των Ελλήνων, αλλά και του εθισμού τους στις συνεχείς παρατάσεις-  εντοπίζονται στην έλλειψη τίτλων ή στην ασάφεια ως προς τον τύπο των τοπογραφικών διαγραμμάτων που απαιτούνται, καθώς και στις δυσκολίες που είχαν ανακύψει λόγω πανδημίας. Επιπλέον δυσκολίες προσθέτει η καθυστέρηση στην απόδοση εγγράφων από τα υποθηκοφυλακεία, το Πρωτοδικείο, όπως και ο όγκος εργασίας των δικηγόρων οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί με πληθώρα ένορκων βεβαιώσεων,  λόγω πολλών υποθέσεων χρησικτησίας, ή η ταυτόχρονη ενασχόληση μηχανικών, τοπογράφων, συμβολαιογράφων με άλλα θέματα όπως γονικές παροχές, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, δασικούς χάρτες κλπ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ