Κυριακή 29.05.2022
More

  Λέκκας: Δεν αποκλείεται η πιθανότητα σεισμού 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα

  Ένας τέτοιος σεισμός δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Αθήνα ή τη Λαμία, σημείωσε

  «Εκτιμώ ότι το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει 6- 6,5 Ρίχτερ αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω ότι δεν μπορεί να δώσει ένα σεισμό άνω των 4,3 Ρίχτερ» είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αναφερόμενος στη Θήβα.

  «Δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αλλά είναι υπαρκτή η πιθανότητα, ενός σεισμού της τάξης των 5,5 Ρίχτερ», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

  Ο ίδιος τόνισε ότι ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή και πρέπει να συνεχίσει η προληπτική παρακολούθηση της σεισμικής ακολουθίας στην Θήβα καθώς στο σημείο καταγράφονται αρκετές δονήσεις τον τελευταίο καιρό.

  Πρόκειται, όπως είπε μιλώντας στο Mega, για ένα ρήγμα που βρίσκεται κάτω από την πόλη. Διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά και μέγεθος.

  Στη Θήβα, όπως είπε, πρόκειται για συστάδα ρηγμάτων, όχι ένα ρήγμα, που δίνουν μικρούς σεισμούς τους τελευταίους 4 μήνες στην περιοχή.

  Απέκλεισε δε, την περίπτωση να ενεργοποιήσει ένας τέτοιος σεισμός ένα ρήγμα σαν της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων ενώ διευκρίνισε ότι ένας σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα, δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Αθήνα ή τη Λαμία.

  Μετά τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για όλη τη χώρα και ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός σε όλη την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μία σεισμογενή περιοχή.

  Οι σεισμολόγοι συνεδρίασαν εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης ειδικά για τη Θήβα και αποφάσισαν να σταλεί κλιμάκιο στην περιοχή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ