Κυριακή 17.01.2021
More

  Μ. Λαζανάς: «Αν συνεχίσουμε έτσι τον Αύγουστο θα έχουμε 2ο κύμα»

  Τα χθεσινά 50 κρούσματα «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, χωρίς να αποκλείσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Αύγουστο.  

  «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο λοιμωξιολόγος, ενώ ζήτησε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» όχι μόνο σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.

  Υπογράμμισε δε, ότι το πρόβλημα είναι «μικτό». «Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι.» είπε χαρακτηριστικά.

  Διευκρίνισε δε ότι, «Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας.

  Με τους τουρίστες που έρχονται – και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί-, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα, εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

  Συνέχισε δε λέγοντας πως «Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα» ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με τα πανηγύρια, όπως έχουν κάνει και άλλοι συνάδελφοί του, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται.

  Την αντίθεσή του εξέφρασε και σε ό,τι αφορά τη νέα άρση των μέτρων για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και την «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια.

  «Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη» επισήμανε μεταξύ άλλων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ