Παρασκευή 31.03.2023
More

  Μετά το χειροκρότημα, η αγωνία για την επόμενη μέρα

  Από την περίοδο των χειροκροτημάτων σε αυτήν της αγωνίας για την επόμενη μέρα στην εργασία τους, πέρασαν χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δομών υγείας σε όλη τη χώρα, που πραγματοποίησαν στάση εργασίας την Πέμπτη και αποφάσισαν να λάβουν μέρος στην πανελλαδική απεργία της 16ης Ιουνίου, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους, να παραμείνουν στην εργασία.

  Συνολικά, 16000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι διαφόρων μορφών απασχόλησης στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, εξακολουθούν να ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, κάποιοι εξ αυτών μάλιστα αντιμετωπίζοντάς τον για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιες από τις 17 καθαρίστριες του ΠΓΝΙ, που απολύθηκαν τελικά, μετά την απόφαση του ΑΣΕΠ, και οι οποίες μετρούσαν από δύο μέχρι και 20 χρόνια συνεχόμενα, εργασίας στο νοσοκομείο.

  Στην τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ΠΓΝΙ συμμετείχε μεγάλος αριθμός από τους 507 συμβασιούχους εργαζόμενους του νοσοκομείου, καθώς επίσης όμως και πολλοί μόνιμοι εργαζόμενοι, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά τους.

  Όπως ανέφεραν η Ελένη Γκόγκου και η Βάσω Γκουγιάννου από την υπηρεσία της καθαριότητας, συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα της εργασίας για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που αντιμετώπισαν με γενναιότητα την πανδημία, κάποιοι όμως από αυτούς, ήδη έχασαν τις δουλειές τους.

  Για μία κινητοποίηση που συνιστά κραυγή αγωνίας και όχι διαμαρτυρία, έκανε λόγο ο Βασίλης Σπανός, συμβασιούχος στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, υπενθυμίζοντας, ότι σε όλες τις αιτιο0λογικές εκθέσεις για την πρόσληψη των συμβασιούχων, αναφέρεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  Στα αξιοσημείωτα επίσης της χθεσινής κινητοποίησης, ότι βρέθηκαν στο πλευρό των συμβασιούχων το σύνολο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, με τους Συλλόγους Εργαζομένων στα νοσοκομεία, να ομονοούν, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Συλλόγου στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας και ο Γ. Πρέντζας από το ΠΑΜΕ Υγείας.

  «Επαίσχυντο» χαρακτήρισε τέλος, το καθεστώς των ελαστικών μορφών απασχόλησης στη δημόσια διοίκηση και δη στον τομέα της υγείας, ο Χρ. Γρίβας, πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.
  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ