Παρασκευή 29.03.2024
More

    Μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια

    Η νέα εκδοχή του προγράμματος «Εξοικονομώ» που έχει μεταμορφώσει ενεργειακά και αισθητικά χιλιάδες κατοικίες σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβάνει πλέον και τον όρο «Αυτονομώ».

    Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και προβλέπει υψηλότερες επιδοτήσεις έως και 85% αλλά και πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό δείχνει άλλωστε το γεγονός πως δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα που θα ανοίξει από τις 2 Νοεμβρίου έχουν και οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 120.000 ευρώ.

    Το ανώτατο ύψος των συνολικών δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 50.000 ευρώ έναντι 25.000 ευρώ στα προηγούμενα προγράμματα. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν κι εκείνοι με παραπάνω από μία κατοικία. Για αυτές τις περιπτώσεις ο ανώτατος επιδοτούμενος προϋπολογισμός είναι οι 100.000 ευρώ.

    Η βασική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, είναι πως πέραν των κλασικών οικοδομικών παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται, προστίθενται κι εκείνες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

    Ξεχωριστή κατηγορία του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι οι πολυκατοικίες, αφού προβλέπεται η επιχορήγηση και κοινόχρηστων ενεργειακών αναβαθμίσεων.

    Ο στόχος όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης είναι η δημιουργία ενός κύματος επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών ετησίως έως το 2030, το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας.

    Βασική επιδίωξη του νέου προγράμματος, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Λάμπρου, πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ,  είναι η μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια, δηλαδή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια με υψηλό βαθμό αυτονομίας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών τεχνολογιών.

    Το κύριο ζητούμενο ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου δεν είναι ο στόχος του προγράμματος, όσο η διαδικασία επιλογής που θα πρέπει να αλλάξει από το προηγούμενο ο πλαίσιο, όπου ο πιο γρήγορος και ο πιο τυχερός εντασσόταν στο πρόγραμμα, χωρίς άλλα κριτήρια. Αυτή τη φορά υπάρχει τουλάχιστον η δέσμευση ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα είναι διαφορετικά και κυρίως δε θα αφορούν στην ταχύτητα υποβολής της αίτησης, ως πρώτο και μοναδικό κριτήριο.

    Οι αιτήσεις για την περιοχή της Ηπείρου προβλέπεται να ανοίξουν στις 18 Νοεμβρίου.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ) υπό την προϋπόθεση ότι θα προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά τέσσερις κατηγορίες, με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ