Κυριακή 21.07.2024
More

  Μέτρα για τη στήριξη της μελισσοκομίας

  Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Λ. Αυγενάκη με τους μελισσοκόμους

  Την αναζήτηση λύσεων στα χρόνια προβλήματα του μελισσοκομικού κλάδου, την προστασία της ελληνικής παραγωγής και την περαιτέρω ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού, συζήτησαν στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης

  με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Αναστάσιο Ποντίκη, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο, Κωνσταντίνο Λεονταράκη και τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Νικολάου, παρουσία του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση και του Γ.Γ  Γιώργου Στρατάκου.

  Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της μελισσοκομίας και την  ανάδειξη και προστασία του, μοναδικής ποιότητας και διατροφικής αξίας, ελληνικού μελιού, σημείωσε δε ότι η άσκηση της μελισσοκομίας από κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμους και όχι μόνο από περιστασιακά εργαζόμενους στον κλάδο, θα ενισχύσει την παραγωγή. Πρόσφατα, με στόχο την προστασία της ελληνικής παραγωγής, υπέγραψε απόφαση για την εφαρμογή της δράσης «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», στο πλαίσιο του τομέα μελισσοκομίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Επίσης, για πρώτη φορά, δόθηκε έκτακτη ενίσχυση για τη μελισσοκομία, «αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο κλάδο και υπογραμμίζοντας την ανάγκη παραγωγής ασφαλών τροφίμων υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας», όπως αναφέρεται. Σημειώνεται ότι για τα έτη 2021-2022 ο προϋπολογισμός από το τριετές εθνικό τομεακό μελισσοκομικό πρόγραμμα ανήλθε σε 12.325.290 €.

  Το Μητρώο

  Στη σύσκεψη ετέθησαν, επίσης θέματα που αφορούν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Μελισσοκομικού Μητρώου, ενώ επισημάνθηκε ότι η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα διασφαλίσει περαιτέρω την παραγωγή του προϊόντος.

  «Σκοπός μας είναι η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων, η προστασία τους από ελληνοποιήσεις και νοθεία, καθώς και η διευκόλυνση της εμπορίας τους», τόνισε ο υπουργός αναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και πρόσθεσε: «Είμαστε δίπλα στους μελισσοκόμους. Το ΥπΑΑΤ είναι αρωγός στην προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος τους που τιμά και διαφημίζει την Ελλάδα παγκοσμίως».

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ