Σάββατο 18.01.2025
More

    Μόλις δύο στα 100 παιδιά, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, απευθύνονται στις αρχές

    Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη και 16% των παιδιών στην Ελλάδα υφίστανται κάποια μορφή κακοποίησης

    Σοβαρά στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασε η υφυπουργός Τουρισμού και Ειδική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών, Έλενα Ράπτη, σε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών – εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες».

    Σύμφωνα με την κυρία Ράπτη, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη και 16% των παιδιών στην Ελλάδα υφίστανται κάποια μορφή κακοποίησης. Ανέφερε ότι οι δράστες είναι συνήθως άτομα από το οικείο περιβάλλον, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τα θύματα να μιλήσουν.

    Μόνο δύο στα εκατό παιδιά καταφέρνουν να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις αρχές. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την κακοποίηση, προωθείται η καμπάνια «Ένα στα Πέντε», που περιλαμβάνει παραμύθια και κινούμενα σχέδια για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για το σωστό και το λάθος άγγιγμα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους χαρακτήρες Νίκη, Βίκτωρα και Βερονίκη, που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες και βοηθούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να αναφέρουν ακατάλληλες συμπεριφορές. «Η προσπάθεια πιάνει τόπο», τόνισε η κ. Ράπτη, σημειώνοντας ότι πολλά παιδιά καταθέτουν στις αρχές ότι γνωρίζουν τι είναι «κακό άγγιγμα» χάρη σε αυτές τις ιστορίες.

    Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων στην προστασία των πολιτών. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με φορείς, όπως η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραβατικότητας.

    Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ Νίκος Μπαλτάς επισήμανε ότι το φεστιβάλ Connected We Stand φέρνει κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Για την προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κοινωνικό τομέα μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου ενώ ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Μιχάλης Κούπκας, σημείωσε ότι με τον νέο νόμο για την ψυχική υγεία ξεκινά μια διαφορετική εποχή αφού μεταφέρεται το κέντρο βάρους από την ιδρυματική περίθαλψη στην κοινότητα.

    Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σημείωσε ότι στον δήμο έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν μια σειρά από δομές και υπηρεσίες που υποστηρίζουν παιδιά, εφήβους, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και οι περισσότερες αυτές υποστηρίζονται από το Κέντρο Πρόληψης του δήμου, την Πυξίδα, για την οποία υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της και μετά το 2027 που λήγουν οι σχετικές συμβάσεις των Κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ