Κυριακή 24.10.2021
More

  Ο ιός έδρασε… και στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

  Από το τρίτο κιόλας επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα, οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την καθολική αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων προκαλούν σοβαρές παράπλευρες απώλειες, με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο.

  Οι αντιδράσεις από περιοχές που στηρίζουν την τοπική τους οικονομία στις καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι έντονες από την πρώτη στιγμή, ενώ κάποιοι δήμοι έχουν ανακοινώσει, ότι θα πραγματοποιήσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις κανονικά, παρά την απαγόρευση.

  Ο δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό κέντρο με ανακοίνωσή τους, κάνουν γνωστό ότι διακόπτουν τη διανομή υλικών προς τους πολιτιστικούς συλλόγους για τις εκδηλώσεις της Κυριακής και το άναμμα της τζαμάλας. Επίσης, δε θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι στον Κατσικά και οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στα Λιθαρίτσια. Ο δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο εκφράζουν τη λύπη τους για την ματαίωση των εκδηλώσεων, τις οποίες είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό και τις ανέμεναν κάτοικοι και επισκέπτες.

  Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

  Το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου κας Τσουμάνη για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων προστασίας ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού όπως οι μαθητές, καθώς επίσης και των εργαζομένων, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ αναφέρθηκε στην εξάπλωση της νόσου, στα χαρακτηριστικά της, αλλά και στην προετοιμασία του δήμου Ιωαννιτών, να αντιμετωπίσει μία τυχόν έκτακτη κατάσταση.

  Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και τα Αγαθοεργά σε πρώτη φάση έχουν οριστεί δύο θάλαμοι στο Γηροκομείο, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα απομόνωσης ύποπτου κρούσματος, ενώ υπάρχει επάρκεια σε μάσκες και αντισηπτικά για τις σχολικές μονάδες και τους εργαζόμενους.

  «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουμε κανέναν. Δεν είναι η πανούκλα που σκότωνε εκατομμύρια, αλλά είναι μία μέτριας βαρύτητας ιογενής λοίμωξη, ηπιότερη ίσως από τη γρίπη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και φαίνεται και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

  Σύσκεψη στην Περιφέρεια

  Με αντικείμενο τη συμβολή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί διευρυμένη σύσκεψη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας.

  Στη σύσκεψη κλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννης Νικόπουλος, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κ. Σταυρούλα Τσιάρα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Καμπουράκης και η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κ. Μαρία Τσολάκη.

  Στη σύσκεψη  προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας και παρέστησαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Οδυσσέας Πότσης και Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στο ρόλο και στη  συνδρομή της Υπηρεσίας σε όποιες δράσεις απαιτηθούν, στο πλαίσιο των γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων που δίνονται σε κεντρικό επίπεδο.

  Από τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, έγινε ενημέρωση για την ετοιμότητα που υπάρχει σήμερα αφενός σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και αφετέρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς της νόσου. Έγινε αναφορά στα στάδια που θα ακολουθηθούν στην περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού, εστιάζοντας στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ τονίστηκε  πως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

  Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, ενημέρωσε πως δεν υπάρχει σήμερα σχολείο από την Ήπειρο σε εκδρομή στην Ιταλία, καθώς τέσσερις προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές ματαιώθηκαν. Επίσης ανάφερε ότι δίνονται άμεσα οδηγίες στους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων για ενημέρωση των μαθητών σε ζητήματα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.

  Μετά από εκτεταμένη συζήτηση, αποφασίστηκε οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και με τη συνδρομή της Δ/σης Πολιτικής Προστασίας να προωθήσουν ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη του κορωνοϊού σε σχολεία, σε δομές πρόνοιας και προσφύγων, σε υπηρεσίες και φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διανέμοντας και έντυπο υλικό, το οποίο θα διατίθεται ακόμη  σε πύλες εισόδου στη χώρα μας, αλλά και σε οδηγούς που κινούνται σε αυτοκινητόδρομους που διαθέτουν σταθμούς διοδίων.

  Αναλόγως με την εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ-πρώην ΚΕΛΠΝΟ), θα δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  Οι συσκέψεις – αφού επανεκτιμηθεί η κατάσταση- εάν απαιτηθεί θα επαναληφθούν με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ