Σάββατο 25.09.2021
More

  Οδηγίες ΕΟΔΥ για τα σχολεία- Διαλείμματα, γυμναστική, πίνακα, στυλό, παρέες

  Έναν πλήρη οδηγό για τα σχολεία, που απευθύνεται σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολικών μονάδων δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας.

  Η διοίκηση του υπουργείου Παιδείας είχε χθες δώσει στη δημοσιότητα μια λίστα με τα 35 πιο σημαντικά ερωτήματα -και τις απαντήσεις τους- για το άνοιγμα των σχολείων, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, γιατί ανοίγουν, αν αξίζει το ρίσκο, το τί θα ισχύσει με τις απουσίες, τις μάσκες και με τον αριθμό μαθητών ανά σχολική αίθουσα.

  Σήμερα, ενόψει της έκδοσης των ΚΥΑ για την επαναλειτουργία των σχολείων, το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε το περιεχόμενο των ενημερωτικών σημειωμάτων προς:

  α) Διευθυντές σχολείων,
  β) Εκπαιδευτικούς,
  γ) Γονείς/κηδεμόνες,
  δ) Μαθητές

  Τι περιλαμβάνει το ενημερωτικό υλικό

  Το ενημερωτικό υλικό για τα σχολεία περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με α) το Covid-19 και τα συμπτώματα της νόσου, β) τους τρόπους μετάδοσης, γ) τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας τρίτων και δ) τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητο να ληφθούν σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα της νόσου στο σχολείο.

  Περαιτέρω, στο υλικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι Covid-19 και όσον αφορά στην επανέναρξη λειτουργίας σχολικών μονάδων, υπάρχουν συνοπτικές οδηγίες σε μορφή Check list για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και συμπεριφοράς εντός του σχολείου που αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς σε καθημερινή βάση. Ειδικά για τους Διευθυντές των σχολείων έχουν συνταχθεί οδηγίες τόσο για την προετοιμασία του σχολείου πριν την επανέναρξη των μαθημάτων (διαδικασίες και πόροι), όσο και για την λειτουργία του σχολείου με ασφάλεια έως και την λήξη των μαθημάτων.

  Η Check list για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και συμπεριφοράς εντός του σχολείου

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
  • Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
  • Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
  • Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.
  • Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ:

  Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 2105212058

  Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

   

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ