Τρίτη 21.09.2021
More

  Οι 4 νέες ρυθμίσεις στα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Τι αλλάζει με την καραντίνα

  Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη

  Τέσσερα νέα μέτρα για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στις πύλες εισόδου και για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

  Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  • Υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και σε ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από 14 στις 10 μέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.
  • Επιτρέπεται η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
  • Επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

  Αναφορικά με τα προνόμια εμβολιασμένων, σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή που αφορά μεγαλύτερες διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς. «Δεν μπορεί να είναι μια συζήτηση που μπορεί να λάβει σάρκα και οστά πρακτικά, αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού», τόνισε.

  Για το πότε θα επιτραπεί η μουσική και θα αλλάξει το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας, ανέφερε: «Όλα αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα της Επιτροπής, θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα. Και για το ωράριο και για την πιθανή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, για να δοθεί ορατότητα στους πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν δραστηριότητες. Εντός της εβδομάδας θα γίνει η συνεδρίαση».

  «Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται αλλά παραμένει ευμετάβλητη», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσθέτοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις.

  Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

  Έχουν ήδη γίνει πάνω από 6 εκατ. εμβολιασμοί

  Η κα Πελώνη υπογράμμισε πως ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα.

  «Για να έχουμε όλοι – Αρχές, κάτοικοι και επισκέπτες – πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, τέθηκε από την Παρασκευή σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες: Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και η εβδομαδιαία τάση».

  Πρόσθεσε ακόμη πως «ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή  θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. Έτσι ώστε, αφενός να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της  και αφετέρου να εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ