Σάββατο 20.04.2024
More

    Οι ειδικοί για τον 45χρονο στην Ξάνθη που βρέθηκε ξανά θετικός μετά από 4 μήνες

    «Δεν είναι απίθανο να ξανανοσήσει κάποιος», σύμφωνα με τους ειδικούς

    Δεν είναι απίθανο να ξανανοσήσει κάποιος από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στην περίπτωση 45χρονου στην Ξάνθη, που βρέθηκε ξανά θετικός έπειτα από 4 μήνες.

    Ο άνδρας είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό τον περασμένο Απρίλιο. Από τότε, έχει υποβληθεί σε οχτώ τεστ για τον ιό- λόγω του αντικειμένου της εργασίας του- τα οποία ήταν όλα αρνητικά.

    Όμως, πριν από δύο εβδομάδες ο 45χρονος βρέθηκε εκ νέου θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα. Ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί επίσημα αν πρόκειται για περίπτωση επαναμόλυνσης, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο παγκοσμίως.

    Δεν είναι απίθανο να ξανανοσήσει κάποιος, δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Σε όλες τις ιώσεις μπορεί να επανανοσήσει κάποιος, αν το στέλεχος διαφέρει από το προηγούμενο που είχε μολυνθεί- δηλαδή να ξεπέρασε το νέο στέλεχος την ανοσία που είχε ήδη ασθενής», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μιλώντας στο Mega.

    Ένα άλλο ενδεχόμενο, συνέχισε, είναι να πρόκειται για ασθενή που «δεν έχει καλό ανοσοποιητικό σύστημα, να είναι “ελαττωματικό” κατά μία έννοια απέναντι στον κορωνοϊό, επομένως η ανοσία που έχτισε στην πρώτη μόλυνση δεν ήταν ισχυρή».

    Ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για συχνό φαινόμενο, σημειώνοντας ότι «έχουμε παρατηρήσει ένα περιστατικό στο Χονγκ Κονγκ, ένα στην Ολλανδία που δεν είναι σίγουρο και τώρα αυτό στην Ξάνθη που δεν έχει ταυτοποιηθεί με λεπτομέρεια». Αν τα περιστατικά αυτά παραμείνουν σπάνια, δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν γίνουν πιο συχνά αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα. «Δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτό», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

    Οι δύο πλευρές της ανοσίας

    Η ανοσία έχει δύο πλευρές, εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης: το κατά πόσο ο οργανισμός θυμάται το στέλεχος στο οποίο είχε εκτεθεί και το πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται ο ιός, ώστε το νέο στέλεχος που κυκλοφορεί να είναι τόσο διαφορετικό από το πρώτο, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει από την ανοσία.

    «Μεταλλάξεις υπάρχουν, το θέμα είναι κατά πόσο είναι σε συγκεκριμένα δομικά μέρη του ιού, ώστε να μην είναι τόσο καλή η αναγνώριση από το ανοσοποιητικό ή σε μέρη του ιού που τον κάνουν λιγότερο ή περισσότερο επιθετικό ή μεταδοτικό», συμπλήρωσε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως υπάρχει μόνο μία μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει δείξει υψηλότερη μεταδοτικότητα, χωρίς να είναι πιο επιθετικό αυτό το στέλεχος.

    Στο ζήτημα του 45χρονου στην Ξάνθη αναφέρθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, κάνοντας λόγο για καλά και κακά νέα.   «Τα κακά νέα είναι ότι ενδεχόμενα η ανοσία είναι μικρή. Βέβαια είναι πολύ λίγα τα περιστατικά επαναλοίμωξης παγκοσμίως, 3-4, που σημαίνει ότι είναι κάτι σπάνιο», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος στον ΣΚΑΪ.

    «Τα καλά νέα είναι ότι οι επαναμολύνσεις δεν οδηγούν σε βαριά περιστατικά, πράγμα που σημαίνει τι ενδεχόμενη δεύτερη λοίμωξη να είναι πολύ ελαφριά», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ