Πέμπτη 30.05.2024
More

  Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός»

  Τρεις βασικές οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

  «Καλούμε τους πολίτες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Αττικής και Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις τρεις σημαντικές οδηγίες», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στις έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε.

  Συγκεκριμένα:

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

  2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

  3. Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα, δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, αν βρεθείτε στη θέση αυτή.

  Ποιες περιοχές θα πληγούν

  Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή πορεία ή την ένταση τέτοιων φαινομένων, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. «Όμως η ΕΜΥ έχει εκτιμήσει ότι το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο, Πέμπτη, αργά το απόγευμα, επηρεάζοντας αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, κυρίως τα δυτικά τμήματά της», πρόσθεσε.

  Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία αναμένεται να «χτυπηθούν» πρώτες από τον «Ιανό». Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

  Σύμφωνα με το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη. Επιπτώσεις ισχυρής κακοκαιρίας, με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια

  Οι επιπτώσεις του «Ιανού» θα είναι παρεμφερείς με εκείνες μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

  «Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

  «Ενδέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φτάνει στη στεριά», δήλωσε ακόμη και συμπλήρωσε:

  «Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση και την αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα. Ας παραμείνουμε όμως ψύχραιμοι. Για όλα αυτά προετοιμαζόμαστε».

  «Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις με επιχειρησιακές συσκέψεις ανά 6ωρο και έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα συντονιστικά όργανα των δήμων και των περιφερειών για την αντιμετώπιση και αυτού του κινδύνου», διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

  Τι είναι οι μεσογειακοί κυκλώνες

  Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα. Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, εξήγησε τι είναι αυτό το φαινόμενο.

  «Από αύριο Πέμπτη, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας. Φαινόμενο που είναι γνωστό ως μεσογειακός κυκλώνας. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το “μάτι”, δηλαδή το κέντρο του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και σίγουρα μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες».

  Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενα, που συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ