Παρασκευή 19.04.2024
More

    Οι περιοχές της Ελλάδας με υψηλό ιικό φορτίο και οι τρεις με μηδενικά κρούσματα

    Η επιδημιολογική εικόνα της εξέλιξης του κορωνοϊού απεικονίζεται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ με τρεις περιοχές της χώρας να εμμένουν στα μηδενικά κρούσματα.  

    Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν καλή εικόνα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων: ποια κρούσματα συνδέονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές γνωστών κρουσμάτων.

    Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 3068 κρουσμάτων, 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

    Αυτό σημαίνει πως, χωρίς σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης είναι μόνο το 20,3% των κρουσμάτων, δηλαδή περίπου 2 στα 10 κρούσματα.

    Παράλληλα, έξι περιοχές συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κορωνοϊού.

    Πρόκειται για τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης και το Άγιο Όρος.

    Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Άγιο Όρος και Καστοριά βρίσκονται στη λίστα από τον Μάρτιο.

    Η παρουσία της Λάρισας οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ της Αργολίδας αφορά στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

    Επιβαρυμένες από την πανδημία εμφανίζονται και άλλες 9 περιοχές: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος. Σε αυτές η επίπτωση του κορωνοϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού.

    Πιο χαμηλά και με λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ακολουθούν Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος.

    Οι τρεις νομοί χωρίς κρούσμα κορωνοϊού είναι των Γρεβενών, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

     

     

    Με πληροφορίες του ΕΟΔΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ