Πέμπτη 28.03.2024
More

    Ωρίμασαν οι συνθήκες για την «υποδοχή» του αγωγού

    Τα περιθώρια και οι προοπτικές αξιοποίησης του αγωγού East Med όταν και εφόσον αυτός υλοποιηθεί, ώστε και η Ήπειρος να τύχει του ευεργετήματος της χρήσης του φυσικού αερίου έχουν ήδη μπει από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

    Ουσιαστικά, δύο είναι τα επίπεδα στα οποία εξελίσσεται αυτή η συζήτηση, με το μεν πρώτο να αφορά τις τεχνικές δυνατότητες και προοπτικές, το δε δεύτερο την ανταπόκριση των φορέων και των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, με βάση και τις εκτεταμένες αντιδράσεις προ δεκαετίας για τον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI που επρόκειτο να ποντιστεί στη θάλασσα μέσω της περιοχής Πέρδικας Θεσπρωτίας.

    Το πρώτο βέβαια σκέλος είναι και το πιο κοστοβόρο καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια μελέτη σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας ώστε να αναπτυχθεί δίκτυο διανομής αερίου στην Ήπειρο.

    Ο χρόνος όμως κρίνεται επαρκής μέχρι την υλοποίηση και λειτουργία του έργου και οι φορείς που πρόκειται να αναλάβουν και έχουν την αρμοδιότητα των δικτύων διανομής όπως η ΔΕΠΑ, καλούνται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Ηπειρωτών και των άλλων περιοχών που επίσης δεν απολαμβάνουν το ευεργέτημα του φυσικού αερίου.

    Από την άλλη θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία για την Ήπειρο ώστε να αποκτήσει σύνδεση με το φυσικό αέριο, κάτι που θα μειώσει δραματικά το κόστος ζωής για τους πολίτες, όπως όμως και το κόστος λειτουργίας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

    Ο δεύτερος παράγοντας που αξίζει να σημειωθεί είναι αυτός των τοπικών αντιδράσεων και αν η κοινωνία της Θεσπρωτίας είναι πλέον ώριμη ώστε να αποδεχθεί την προοπτική διέλευσης ενός αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή.

    Η ωριμότητα των τοπικών κοινωνιών σύμφωνα με τον βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ Β. Γιόγιακα έχει ήδη αποκτηθεί μέσα από την καλύτερη ενημέρωση όλα τα χρόνια που πέρασαν, μεσούσης της κρίσης και της κατανόησης των πολιτών ότι η χρήση του φυσικού αερίου είναι και οικονομικός και περιβαλλοντικός μονόδρομος για όλες τις περιοχές της χώρας.

    «Θεωρώ ότι είμαστε πολύ περισσότερο ώριμη ως κοινωνία, για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, ενώ οι μελετητές έχουν αποφύγει σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε και τις επίμαχες περιοχές που είχαν προκαλέσει πολλές από τις αντιδράσεις με τον ITGI. Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση του εν λόγω αγωγού μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα και στην Ήπειρο, επομένως και στους κατοίκους της Θεσπρωτίας, διασφαλίζοντας μία ευνοϊκότερη οικονομική προοπτική, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος», σημείωσε ο κ. Γιόγιακας.

    Μεγάλη ευκαιρία

    Την σπουδαία σημασία που έχει για την Ήπειρο και ειδικότερα για τη Θεσπρωτία η διέλευση του αγωγού East Med ανέδειξε και ο Γιάννης Παπαγιάννης, πολιτευτής της Ν.Δ και υπεύθυνος του Τομέα Ηπείρου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ.

    Το Νοέμβριο ο κ. Παπαγιάννης συμμετείχε στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα για την ενεργειακή ασφάλεια της ανατολικής μεσογείου, ως εκπρόσωπος του ρεπουμπλικανικού κόμματος και σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε πως η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ήπειρο, να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χρήση του φυσικού αερίου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επιπλέον δυνατότητες που προκύπτουν για την ανάπτυξη του λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς προβλέπεται ότι εκεί θα λειτουργήσει η βάση των πλοίων συντήρησης του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού.

    «Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από τον σημερινό του ρόλο. Θεωρώ επίσης ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την προηγούμενη δεκαετία και τις αντιδράσεις και στη Θεσπρωτία για τον αγωγό φυσικού αερίου και σήμερα υπάρχει μεγάλη ωριμότητα για την αποδοχή ενός τέτοιου έργου», σημείωσε ο κ. Παπαγιάννης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ