Δευτέρα 17.02.2020
More

  Παλεύοντας για τη γλώσσα στη δημοσιογραφία

  Με μία ουσιαστική στο περιερχόμενο εκδήλωση και με τη συμμετοχή πολυπληθούς κοινού, το βράδυ της Τετάρτης, στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, έγινε ο απολογισμός και το κλείσιμο των Μικρών Σεμιναρίων, με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης», τα οποία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων και το Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Τα Μικρά Σεμινάρια έγιναν με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο βάζοντας παρακαταθήκη και για το μέλλον και με άλλες διοργανώσεις.

  Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε ότι «τα μικρά σεμινάρια για την επιμόρφωση των δημοσιογράφων σε θέματα γλώσσας και επικοινωνίας είχαν εργαστηριακή μορφή, ενώ περιελάμβαναν διαλέξεις για τα διάφορα «λάθη»  (ορθογραφικά, αναγνωστικά, ακουστικά, αρθρωτικά, «δικαιολογημένα», αλλά και λάθη κατανόησης και επικοινωνίας), καθώς ο  δημοσιογραφικός λόγος ασκεί έντονο παιδευτικό ρόλο στα πολυσχιδή ακροατήριά του.» Επίσης, η κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, ανέφερε ότι «ορισμένα από τα βασικότερα συμπεράσματα ή και προτάσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ήταν η ανάγκη να αναδειχθούν οι διαλεκτικές διαφοροποιήσεις της ελληνικής γλώσσας μέσω του σύγχρονου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου».

  Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Ξυδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η χρήση της γλώσσας για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως για την προφορική ή γραπτή μετάδοση ειδήσεων, επιβάλλει την όσο το δυνατόν ακριβέστερη και αυστηρότερη εφαρμογή συγκεκριμένων γλωσσικών αρχών που έχουν γίνει αποδεκτές από την δημοσιογραφική κοινότητα και χαρακτηρίζουν το ιδιαίτερο είδος του δημοσιογραφικού λόγου».

  Σημείωσε, ακόμα, ότι «προς χάρη της σωστής ενημέρωσης του κοινού, ο δημοσιογραφικός λόγος πρέπει να είναι ακριβής και επαρκώς επεξηγηματικός, με χρήση των ενδεδειγμένων γραμματικών συντακτικών και ορθογραφικών συμβάσεων».

  Τα μικρά σεμινάρια ξεκίνησαν το 2013 στο Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ το 2017 το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Το 2019 το πρόγραμμα επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με συνδιοργανωτές το Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών και την ΕΣΗΕΠΗΝ.

  Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μάγνης και Φιλήμων Καραμήτσος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος  και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘ-ΣτΕ-Ε, Δημήτρης Χορταριάς.

  Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ τόνισε την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης των δημοσιογράφων και επεσήμανε την ευθύνη έναντι των αναγνωστών, ακροατών  και  τηλεθεατών, για έγκαιρη και προπαντός  ακριβή και έγκυρη ενημέρωση. Από την πλευρά του  ο Κων. Μάγνης τόνισε μεταξύ άλλων: «ποιος είναι αυτός, ωστόσο, που μπορεί να αποφασίσει και να επιβάλει ποια γλώσσα θα  μιλάει το άτομο και η κοινωνία; Όσο σοφός κι όσο θεός, κανένας δεν μπορεί. Τα λεξικά και οι αποθησαυριστές τους θα ξεπερνιούνται πάντοτε από τους νεολογισμούς, τη γλωσσοπλασία, ευρηματική ή βάρβαρη, την παραφθορά της σημασίας των λέξεων. Ο ίδιος  ο Τύπος δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που κάνει, από το να ρέει στον   ποταμό της ιστορίας. Είμαστε η ιστορία της γλώσσας. Δεν την επινοούμε, δεν κατασκευάζουμε γλώσσα, αποτυπώνουμε ωστόσο τη διαχρονική εξέλιξή  της  έτσι όπως τη διαμορφώνουν οι ίδιες οι ενσυνείδητες ή ανακλαστικές επιλογές του λαού».

  Ο Φιλήμονας Καραμήτσος παρουσίασε τον απολογισμό των σεμιναρίων με συμπεράσματα και εμπειρίες από τη διοργάνωση και επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων της ενημέρωσης και πέραν αυτών για τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων σε ό,τι αφορά την ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης. Διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός του Δήμαρχου  Πατρέων  Κώστα Πελετίδη, ο οποίος απουσίαζε λόγω έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης υποστήριξε  ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει ώστε τα σεμινάρια να διοργανωθούν στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.

  Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ Καραλή.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Χιλιάδες συμμετοχές με σύμμαχο τον καιρό στον 23ο Μπιζάνιο Δρόμο

  Με μεγάλη επιτυχία και κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ο «23ος Μπιζάνιος Δρόμος» και τα παράλληλα αγωνίσματα για τους μαθητές.

  Σάρωσε και τον Απόλλωνα Σμύρνης ο ΠΑΣ

  Άνετα επικράτησε ο ΠΑΣ Γιάννινα επί του Απόλλωνα Σμύρνης. Η γιαννιώτικη ομάδα διέσυρε την φιλοξενούμενη ομάδα με το εντυπωσιακό 5-1, αποδεικνύοντας πως είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επάνοδο στη Super League 1.

  Συμμαχία «μεγάλου συνασπισμού» στο ΤΕΕ Ηπείρου

  Συμμαχία «μεγάλου συνασπισμού» στο ΤΕΕ Ηπείρου προέκυψε κατά τις χθεσινές εκλογές.

  Γ. Πλακιωτάκης: «Ξεκινάμε την αξιοποίηση 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών»

  Την αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας, τα οποία 100% ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, με όρους «διαφάνειας, σοβαρότητας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο», ξεκινάει μέσα στο 2020 η κυβέρνηση, τόνισε από την Ηγουμενίτσα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

  Προοπτικές ανόδου για τον τουρισμό της Ηπείρου

  Αυξημένες ήταν και οι επισκέψεις και οι εισπράξεις στον τουρισμό τόσο της χώρας όσο και της Ηπείρου την περίοδο 2016 – 2018.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Θανατηφόρο τροχαίο στην Πλάκα (φωτογραφίες)

  Ένας 60χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με καταγωγή από τα Κεντρικά Τζουμέρκα, βρήκε ακαριαίο θάνατο, το μεσημέρι, όταν το όχημα που οδηγούσε στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων – Πραμάντων, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη.

  Τροχαίο στη Λεωφόρο Δωδώνης

  Τρόχαιο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Λεωφόρο Δωδώνης, όταν ΙΧ αυτοκίνητο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα ρίχνοντας, παράλληλα και την κολώνα φωτισμού.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλης Μάντζιος

  Ένας άνθρωπος του αθλητισμού και της αυτοδιοίκησης, που υπηρέτησε επί δεκαετίες και τους δύο χώρους, έφυγε νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών.

  Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό – Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της 5ης ΕΜΑΚ που ειδοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα για την πτώση σε γκρεμό ενός ατόμου που οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στην Αετομηλίτσα του δήμου Κόνιτσας.