Κυριακή 19.01.2025
More

    Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα 

    Έκκληση στους εφήβους να εμβολιαστούν

    Την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» θεωρεί δεδομένη η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής, προειδοποιώντας πως ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ότι ξέρει, εκτιμώντας πως η μετάλλαξη είναι «παντού στην Ελλάδα».

    Αυτή είναι η φύση του ιού, επισήμανε, και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακάμψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με την συμπεριφορά μας.

    Η ίδια αναφέρθηκε για την νέα πληροφόρηση που έχει η επιτροπή κάθε Τετάρτη με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη όπου βλέπουν την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και χαρτογραφούν τις ιχνηλατήσεις δηλαδή σε κάθε περιοχή καταγράφονται οι τρόποι μετάδοσης π.χ οικογενειακές συγκεντρώσεις κλπ.

    «Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά.

    Μεταδίδεται πιο εύκολα

    Υπογράμμισε πως ο ιός με την μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γι αυτό τονίζεται ότι φοράμε την μάσκα όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς κόσμους.

    Η κ. Παπαευαγγέλου ερωτηθείς για την μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων  ανέφερε πως είναι γύρω στα 24 έτη. «Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρόνια, από τα 32 στα 24 έτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Έκκληση στους εφήβους να εμβολιαστούν

    Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών η ίδια ανέφερε ότι περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν με την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές τέλη Αυγούστου ενώ σημείωσε ότι πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.

    «Όσον αφορά το εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-17 ετών) τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από Αμερική και άλλες χώρες  για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι αυτό που εξετάζουν στην επιτροπή είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα καθώς όπως εξήγησε ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια.

    Να μειωθεί ο φόβος του εμβολιασμού

    Στόχος μας είναι να μειωθεί αυτός ο φόβος μέσα από τον εμβολιασμό των ενηλίκων και εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμβολιαστεί θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την λοίμωξη» είπε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε πως είναι μονόδρομος το άνοιγμα σχολείων και των πανεπιστημίων, ότι στόχος είναι να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και πως στα πανεπιστήμια θα μπαίνουν είτε εμβολιασμένοι φοιτητές, είτε άτομα που θα κάνουν κάθε βδομάδα τεστ.

    «Έχουμε πλέον επιδημία στους νέους»

    «Επιδημία στους νέους». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος το νέο κύμα κορονοϊού που προκαλέσει αναταράξεις στην τουριστική σεζόν, με πιο τρανό παράδειγμα το μίνι lockdown στη Μύκονο.

    Μέχρι σήμερα έχουμε… ακούσει για χιλιάδες κρούσματα κοροναϊού σε νέους, Έλληνες και τουρίστες, που επισκέφτηκαν στα νησιά. Κρούσματα που δημιούργησαν μια έκρυθμη υγειονομική κατάσταση, με την αναστάτωση να ξεκινά από τον «ξαφνικό θάνατο» της καλοκαιρινής ψυχαγωγίας (σ.σ. στη Μύκονο έως τις 26 Ιουλίου δεν ακούγεται πουθενά μουσική) και να καταλήγει στην έκτακτη ανάγκη εξεύρεσης πλοίων για την απομάκρυνση των θετικών κρουσμάτων από τα επιβαρυμένα νησιά, αλλά και αύξησης των καταλυμάτων καραντίνας.

    Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το σχέδιο της επίταξης καταλυμάτων για την απομόνωση και φιλοξενία νοσούντων από Covid. «Συνεργαζόμαστε με την Πολιτική Προστασία και βάζουμε παραπάνω ξενοδοχεία καραντίνας. Το θέμα είναι να μην πιεστεί το ΕΣΥ», είπε χθες (19.07.2021) στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

    «Η κατάσταση ξέφυγε…»

    Την ίδια στιγμή, o καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στα νησιά κι έτσι δεν υπήρξε αντίστοιχη προετοιμασία.

    «Μάλλον υποεκτιμήθηκε η πιθανότητα και ο τρόπος που αυξήθηκε η επιδημία. Αυτό έγινε! Δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι ανάγκες σε χώρους καραντίνας. Το οποίο δεν είναι παράλογο. Υποτίθεται ότι αυτός που πήγε στο νησί είναι ελεγμένος. Υποτίθεται ότι οι άνθρωποι στα νησιά -οι γηγενείς κάτοικοι- είναι εμβολιασμένοι. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση ξέφυγε. Αλλά ξαναλέω ότι δεν έχουμε ακόμα βαριά περιστατικά κι αυτό είναι καλό», σημειώνει.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ