Πέμπτη 25.04.2024
More

    Παπαευαγγέλου: Ποιοι είναι αυτοί που αν και ήταν πλήρως εμβολιασμένοι μπήκαν στις ΜΕΘ

    Νέα στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό

    Τα νέα δεδομένα για το εμβόλιο ανακοινώθηκαν χθες, μαζί με τα κρούσματα και τους νέους θανάτους, από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Από τη νέα έρευνα προκύπτει ότι οι μόνοι εμβολιασμένοι που έχουν κίνδυνο διασωλήνωσης ή θανάτου είναι όσοι έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

    Μόνο όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα κινδυνεύει η ζωή του εμβολιασμένου

    «Πρόσφατα, η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, ανέλυσε τα δεδομένα που αφορούν τις εισαγωγές ΜΕΘ και στους θανάτους με Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, προχθές. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την γνώση μας ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου» τόνισε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

    Από τα δεδομένα αυτά, εξήγησε η καθηγήτρια, προκύπτει ότι «το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ και το 98% αυτών που έχασαν την ζωή τους είχαν ένα σοβαρό υποκείμενο νόσημα που δυνητικά μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%».

    Οι ανεμβολίαστοι έχουν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες για θάνατο

    Στην ίδια κατεύθυνση οδηγούν και τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε χθες o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

    Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, από στοιχεία του Τέξας των ΗΠΑ της περιόδου 15 Ιανουαρίου έως 1η Οκτωβρίου προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι «έχουν 45 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid-19 σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους». Ακόμα πιο ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, είναι πως η επίδραση του εμβολιασμού στην κοινότητα ήταν ισχυρή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

    Πιο τρομακτικά είναι τα στοιχεία που σχετίζονται με τους θανάτους. Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, από την ίδια, μεγάλη έρευνα στο Τέξας, φανερώνεται «πόσο ατυχή πορεία είχαν οι μη εμβολιασμένοι που προσβλήθηκαν». Και αυτό γιατί η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ανεμβολίαστοι που προσβλήθηκαν από τον ιό «είχαν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν, σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους».

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου επικαλέστηκε και νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, και η οποία εξέτασε την ενδοοικογενειακή μετάδοση σε ένα περιβάλλον με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δ. «Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι, που ξέρουμε ότι και η έκθεση είναι μεγάλη και η χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας μικρή και περιορισμένη» τόνισε.

    Πόσο ενισχύει την προστασία η τρίτη δόση εμβολίου

    Στο μεταξύ, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, θα ανοίγει στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου.

    Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση ενισχύει σημαντικά την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος επισήμανε ότι νεότερα δεδομένα από το Ισραήλ -με βάση την εικόνα της 9ης Νοεμβρίου- επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια έχουν ισχυρή αποτελεσματικότητα έναντι του να κολλήσει κάποιος τον ιό. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασμένων που έχουν κάνει την τρίτη δόση, γύρω στο 90,2%-95,9%, προστατεύονται από τη λοίμωξη. Επίσης, η προστασία από τη σοβαρή λοίμωξη σε όσους διαγνώστηκαν θετικοί, ήταν 79%-100% σε όσους είχαν κάνει δύο δόσεις και 95,1%-100% σε όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις» σημείωσε.

    «Κλειδί» οι εμβολιασμοί των 60 ετών και άνω

    Η κυρία Παπαευαγγέλου υποστήριξε, χθες, πως όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν ξεκάθαρη τη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με το ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορωνοϊό νοσηρότητα και θνητότητα.

    «Με τη νέα αυτή έξαρση της πανδημίας προέκυψε άλλη μια σημαντική πληροφορία. Από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν οι περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας.Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ» υπογράμμισε.

    Καταλήγοντας, η καθηγήτρια είπε ότι ο εμβολιασμός κατά κύριο λόγο ωφελεί αυτόν που εμβολιάζεται και πως ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.α

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ