Σάββατο 16.10.2021
More

  Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά

  Η Εισαγγελία ζητά να προχωρήσουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες

  Η υπόθεση δεκάδων θανάτων ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά της Κρήτης προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

  Ο Βασίλης Πλιώτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα για το θέμα ζητώντας του να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που ο ίδιος κρίνει απαραίτητες ενόψει «της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα».

  Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να εποπτεύσει ο ίδιος ο προϊστάμενος του ανακριτικού έργου. Το μεσημέρι της Πέμπτης, έγινε η εκταφή της σορού ηλικιωμένης παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων και τεσσάρων ιατροδικαστών, δύο κρατικών και ενός τεχνικού συμβούλου από κάθε πλευρά, δηλαδή της οικογένειας της γερόντισσας και του οίκου ευγηρίας.

  Η εντολή για την εκταφή είχε δοθεί από την εισαγγελία Χανίων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου της ηλικιωμένης.

  Όλα ξεκίνησαν όταν γνωστή οικογένεια των Χανίων προχώρησε σε καταγγελία κατά του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας στα Χανιά. Οι αρχές πλέον ερευνούν την αιτία θανάτου 68 τουλάχιστον τροφίμων που έφυγαν από την ζωή, από τον Ιανουάριο του 2020, λόγω καρδιακής ανακοπής.

  Πληροφορίες του zarpanews.gr αναφέρουν ότι σχεδόν όλες οι ληξιαρχικές πράξεις καταγράφουν ως αιτία θανάτου καρδιακή ανακοπή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Σε έγγραφο της 23ης Μαρτίου, η Ασφάλεια Χανίων ζητά από τα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται ως τόπος θανάτου ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως σήμερα.

  Τι ισχυρίζεται η ιδιοκτήτρια

  Η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας, κάνει λόγο για πλεκτάνη εις βάρος της επιχείρησης. Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια στο flashnews.gr:

  «Έχει στηθεί ολόκληρη πλεκτάνη εις βάρος μας. Εμάς κατηγορούν για εγκληματική οργάνωση, αυτοί αποδεικνύεται ότι ήταν η οργάνωση και εκβίαζαν για να πάρουν χρήματα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τρία άτομα έστησαν την πλεκτάνη και η δικηγόρος τους μαζί. Τέτοιες δομές σαν τη δική μας δεν υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα και στα Χανιά είμαστε πρώτοι. Είναι καινούρια δομή και έχει χτιστεί με τις ανάλογες προδιαγραφές. Πάντως δεν νομίζω να έχει κινηθεί αυτή διαδικασία από ανταγωνιστές μας. Αυτό εκκίνησε από τους υπαλλήλους που απολύσαμε και από τη δικηγόρο».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ