Σάββατο 04.12.2021
More

  Παυλάκης: Δεν πετάμε μάσκες το καλοκαίρι

  Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο στέλεχος – «Γίνεται πάρα πολύ κουβέντα για τις λίγες παρενέργειες των εμβολίων»

  «Ψευδοπρόβλημα» χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης καθώς όπως εκτίμησε κάτι τέτοιο δεν γίνει το καλοκαίρι.

  «Τις μάσκες δεν πρέπει να τις πετάξουμε μέχρι να δαμάσουμε τον ιό. Και αυτό δεν θα γίνει το καλοκαίρι» ανέφερε συγκεκριμένα, ο κ. Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνους τους εσωτερικούς χώρους.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα εστιατόρια, όπου όπως είπε ο επιστήμονας, δεν μπορούν οι άνθρωποι να φορούν συνέχεια μάσκα. «Θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός» ανέφερε, σημειώνοντας πως μέσα στο καλοκαίρι οι μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.

  Πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης

  Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να συζητούν οι επιστήμονες κάτι τέτοιο, οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό.

  Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

  «Η ελπίδα είναι ότι μπορεί να έρθουν περισσότερα εμβόλια, αλλά μετά τον Αύγουστο».

  Την ίδια ώρα, κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα.

  Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος αν ο δεύτερος εμβολιασμός πάει δύο εβδομάδες πριν ή μετά».

  Να γίνει σοβαρή καμπάνια για την ασφάλεια των εμβολίων

  Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης, μίλησε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν εμβόλια, αλλά πολίτες να μην θέλουν να εμβολιαστούν «είτε γιατί δεν έχουν ενημερωθεί, είτε γιατί φοβούνται». Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να γίνει σοβαρή και συνεχής καμπάνια για την ανάγκη και την ασφάλεια των εμβολίων».

  Δεν είναι ώρα για συζητήσεις για τον εμβολιασμό παιδιών

  Ο κ. Παυλάκης για τον εμβολιασμό παιδιών, είπε ότι δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική αλλά μετά το καλοκαίρι.

  «Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

  Νομοτέλεια το τέταρτο κύμα από Φθινόπωρο

  Χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».

  Δεν θα πρέπει πρόσθεσε να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.

  Πιθανώς να υπάρξει ένα νέο στέλεχος

  Σχολιάζοντας ποια είναι η σημερινή κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα, σημείωσε πως «είμαστε χειρότερα από πέρυσι».

  Παράλληλα, εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει ένα νέο στέλεχος, αφήνοντας σε αυτή την περίπτωση ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να την πάθει όπως το Ισραήλ, όπου μέσα στο καλοκαίρι παρουσίασε ένα μεγάλο επιδημικό κύμα.

  «Θα πρέπει να βάλετε στην εξίσωση τώρα και την πιθανότητα ενός καινούριου στελέχους, το οποίο μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Αν υπάρξει ένα καινούριο στέλεχος που θα επικρατήσει μπορεί η Ελλάδα κάλλιστα να την πάθει όπως το Ισραήλ πέρυσι, όπου μέσα στο κατακαλόκαιρο είχε ένα μεγάλο επιδημικό κύμα. Την έπαθε από τους γάμους και τα πανηγύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ