Αλλαγές στο ρόλο των Περιφερειών στην Πολιτική Προστασία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΤΠ), που έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Τα βασικά του σημεία παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της, Νίκος Χαρδαλιάς, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) δίνοντας βάρος στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων.
Όπως είπε, σε κάθε Περιφέρεια θα οριστεί από τον Περιφερειάρχη, περιφερειακός συντονιστής, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και θα προΐσταται όλων των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται (δασαρχεία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.ά).
Επίσης, ανάφερε ότι σε κάθε Περιφέρεια θα δημιουργηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και τις αντίστοιχες υποδομές. Το Κέντρο, όπως και οι υπηρεσίες των Περιφερειών που θα είναι αρμόδιες για την Πολιτική Προστασία, θα στεγάζονται σε ξεχωριστά κατάλληλα κτίρια, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των οποίων θα χρηματοδοτήσει εξ΄ολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Οικονομικών.
Σε κεντρικό- εθνικό επίπεδο, θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει σε μόνιμη βάση και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και φορέων. Επικεφαλής όλων θα είναι ο εθνικός διοικητής.
Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, θα μπορεί πλέον μια περιοχή να κηρυχθεί σε «ειδική κινητοποίηση επαπειλούμενου κινδύνου» ενόψει δυσμενών καιρικών φαινόμενων κ.ά, ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή καταστροφών.Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει ότι και στην περίπτωση που κηρύσσεται σ’ έκτακτη ανάγκη. Παράλληλα, συγκροτείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ή της Ένωσης Περιφερειών ανάλογα την περίσταση.
Για την Ένωση Περιφερειών, το σχέδιο Νόμου παρεμβαίνει ουσιαστικά σε χρόνιες αρρυθμίες και παθογένειες του συστήματος πολιτικής προστασίας στη χώρα μας αποσαφηνίζοντας διαδικασίες και λειτουργικά ζητήματα.
Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας της χώρας για την προετοιμασία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Η ΕΝ.Π.Ε. εκτιμά ότι το νέο σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις και για αυτόν τον λόγο, εντός δύο ημερών, θα καταθέσει τις προτάσεις της στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με στόχο να δοθεί τέλος σε ζητήματα αλληλεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων που χρόνια ταλανίζουν τη λειτουργία των Περιφερειών της χώρας.