Κυριακή 08.12.2024
More

    Ποιες είναι οι προδιαγραφές λειτουργίας για τα ορειβατικά καταφύγια

    Ορίστηκε η διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας

    Με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τουρισμού καθορίστηκαν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ορειβατικών καταφυγίων στην Ελλάδα, η διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας και ο κανονισμός λειτουργίας τους.

    Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ως Ορειβατικό καταφύγιο μόνιμης κατασκευής χαρακτηρίζεται κτιριακή εγκατάσταση δυναμικότητας έως 80 κλινών σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα, που εξυπηρετεί την πεζοπορία, την ορειβασία και την αναρρίχηση και γενικά τις δραστηριότητες ορεινού τουρισμού. Το ορειβατικό καταφύγιο μόνιμης κατασκευής δύναται να είναι φυλασσόμενο ή μη.

    Καταφύγιο έκτακτης ανάγκης είναι η κτιριακή κατασκευή εμβαδού μικρότερου των 30 τ.μ. για την προστασία ορειβατών, περιπατητών, αναρριχητών και ερευνητών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Διακρίνεται σε μόνιμο και σε μεταφερόμενο καταφύγιο έκτακτης ανάγκης. Το μόνιμο καταφύγιο έκτακτης ανάγκης είναι κτιριακή εγκατάσταση με εμβαδόν μέχρι 30 τ.μ. το οποίο αποτελείται από έναν ή δύο χώρους ενώ το μεταφερόμενο καταφύγιο έκτακτης ανάγκης είναι οικίσκος χωρητικότητας έως 5 ατόμων, εμβαδού μέχρι 15 τ.μ., που μπορεί να μεταφερθεί από ελικόπτερο ή άλλο πρόσφορο μέσο και να τοποθετηθεί σε μόνιμη θέση.

    Ο ιδιοκτήτης του ορειβατικού καταφυγίου έλκει δικαιώματα επί του γηπέδου, στο οποίο υφίσταται ή πρόκειται να ανεγερθεί ορειβατικό καταφύγιο, είτε με τίτλο ιδιοκτησίας, είτε μέσω έγκρισης επέμβασης η οποία χορηγείται από την οικεία δασική υπηρεσία και για τουλάχιστον 30 έτη ή μέσω παραχώρησης κατά χρήση ή κατά κυριότητα και σύμφωνα με τους όρους με τους οποίους έγινε η παραχώρηση. Οι προδιαγραφές που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση αφορούν μόνο τα υπό ανέγερση και τυχόν επεκτάσεις υφιστάμενων ορειβατικών καταφυγίων και όχι τα υφιστάμενα ορειβατικά καταφύγια.

    Στις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές μόνιμης κατασκευής γίνεται αναφορά στην επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης, στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στον χώρο υποδοχής, στο καθιστικό και στον χώρο εστίασης, στην κουζίνα και στην υγιεινή των τροφίμων, στο δωμάτιο του διαχειριστή και του προσωπικού, στους χώρους υγιεινής, στην ύδρευση και αποχέτευση, στον ηλεκτρισμό, στην πυροπροστασία και στους χώρους ύπνου. Ειδικότερα, στους χώρους ύπνου κάθε κοιτώνας ή δωμάτιο παρέχει μέγιστη δυναμικότητα 25 κλινών και διαθέτει τουλάχιστον ένα άνοιγμα για άμεσο αερισμό. Ο κοιτώνας δύναται να διαθέτει κουκέτες, με κλίμακες που επιτρέπουν την άνετη πρόσβαση στο ανώτερο επίπεδο. Αντίστοιχα, στα μόνιμα καταφύγια έκτακτης ανάγκης ο κοιτώνας διαθέτει κουκέτες ελάχιστου όγκο 5 κ.μ. ανά κλίνη και παρέχει μέγιστη δυναμικότητα 6 κλινών.

    Για τη νόμιμη λειτουργία των ορειβατικών καταφυγίων, απαιτείται η χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Για την έκδοση του Σήματος υποβάλλεται μία σειρά δικαιολογητικών στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Υπουργείου Τουρισμού.

    Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

    Εντός του ορειβατικού καταφυγίου μόνιμης κατασκευής, δεν επιτρέπεται:

    -το κάπνισμα σε κανέναν χώρο του ορειβατικού καταφυγίου μόνιμης κατασκευής,

    -η χαρτοπαιξία, έστω και αν είναι χωρίς χρήματα, καθώς και παιχνίδια που διαταράσσουν την ησυχία των επισκεπτών, προκαλώντας δυσάρεστους θορύβους,

    -η χρήση μουσικής,

    -η είσοδος σε άτομα που αποδεδειγμένα έχουν μολυσματικές ασθένειες,

    -η είσοδος σε άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών,

    -η τοποθέτηση και χρήση τυχερών μηχανημάτων,

    -η είσοδος σε κυνηγούς, εφόσον φέρουν οπλισμό και

    -η είσοδος στους κοιτώνες με αρβύλες. Οι αρβύλες τοποθετούνται σε ειδικό χώρο εκτός των κοιτώνων.

    Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο αναχωρών υποχρεούται να έχει προηγουμένως ενημερώσει τον διαχειριστή ή και τον φύλακα του ορειβατικού καταφυγίου. Εξάλλου, απαγορεύεται στον διαχειριστή του ορειβατικού καταφυγίου να αποδέχεται κρατήσεις κλινών περισσοτέρων της δυναμικότητας του ορειβατικού καταφυγίου. Το ορειβατικό καταφύγιο πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά φαρμακείο πλήρως εξοπλισμένο για αντιμετώπιση ατυχημάτων στο βουνό. Επίσης, πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό ή ασύρματο επικοινωνία. Δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται πλησίον των ορειβατικών καταφυγίων ή εντός του δάσους διαφημιστικές πινακίδες, παρά μόνο πινακίδες πληροφόρησης, οι οποίες εγκρίνονται από τα κατά τόπους δασαρχεία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ