Δευτέρα 24.06.2024
More

  Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα

  Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές

  Διευκρινίσεις για τα εναέρια μέσα και τη διάθεσή τους έδωσε κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

  «Τη νύχτα ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης των εναέριων μέσων τα οποία επιχειρούν εδώ και μέρες σε όλη τη χώρα» είπε μεταξύ άλλων.

  Όπως είπε ο υφυπουργός, στην Εύβοια, λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας, η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν του ρωσικού Beriev επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές.

  Μιλώντας για τις αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εναέρια μέσα όταν βρίσκονται σε φωτιές σε μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως εκείνα της Εύβοιας, τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καθίσταται ακόμα και το έργο τους αδύνατο.

  «Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότερες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους. Προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν μια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν πραγματοποιούνται ρίψεις», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

  Στην Αττική η εικόνα είναι βελτιωμένη αν και συνεχίζει να απασχολεί το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων. Ειδικά στο Κατσιμίδι και το Φλαμπούρι Στην Εύβοια υπάρχουν δύο κυρίως μέτωπα, στη βόρεια και τη νότια Εύβοια.

  Όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην Πελοπόννησο, εξήγησε ότι η κατάσταση δείχνει σταθερή παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται και προσπαθούν να την ελέγξουν.

  Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου Κρήτης ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν απειλούνται μέχρι στιγμής υποδομές και κατοικίες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ