Δευτέρα 22.04.2024
More

  Ποινική έρευνα για την Εύα Καϊλή και στην Ελλάδα -Ελέγχεται για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

  Εισαγγελική έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία διατάχθηκε για την Εύα Καϊλή.

  Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη η ευρωβουλευτής θα ελεγχθεί από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για το εάν έχει τελέσει αδικήματα όπως δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  Βασική προϋπόθεση για τη διενέργεια της έρευνας, όπως τονίζουν εισαγγελικές πηγές, είναι η Εύα Καϊλή να μη διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

  Για ποιες πράξεις θα ελεγχθεί η Εύα Καϊλή

  Η παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με την έρευνα να ανατίθεται σε δύο επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι καλούνται να διακριβώσουν εάν η ευρωβουλευτής προέβη στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων:

  • της δωροληψίας πολιτικού προσώπου,
  • της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με το άρθρο 57 παράγραφος 4,
  • του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και
  • τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε στους δύο εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομική πορείας της έρευνας.

  Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τύχη της εν Ελλάδι ποινικής έρευνας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.

  Όπως προβλέπει το άρθρο 57 παράγραφος 4, «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

  Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή κρατείται σε φυλακές των Βρυξελλών όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα εμφανιστεί ενώπιον των ανακριτών για να απολογηθεί και ακολούθως θα αποφασιστεί η προφυλάκισή της ή όχι.

  Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της ήταν του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Όταν τα εντόπισε, του ζήτησε να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους. Ο σύζυγός της όπως και ο Ιταλός Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που φέρεται σαν εγκέφαλος του κυκλώματος, έχουν προφυλακιστεί.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ