Κυριακή 19.01.2025
More

    Ποιο είναι το φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφάνισαν τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ

    Σπάνιο αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο το φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφάνισαν τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ

    Καλή είναι η πορεία της υγείας των δύο παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο ΠΑΓΝΗ με σοβαρά συμπτώματα μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργου Χαλκιαδάκη.

    Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη το 5χρονο αγόρι αναμένεται να λάβει εξιτήριο πιθανότατα αύριο, ενώ και η 15χρονη σήμερα θα βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων όπου νοσηλεύεται και αναμένεται να μείνει στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες ακόμη. «Η κατάστασή τους εξελίσσεται ομαλά» ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης στο Creta 24.

    Την ίδια στιγμή στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το σύνδρομο φλεγμονής που παρουσίασαν  τα δύο παιδιά, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Θεοκλής Ζαούτης, το χαρακτήρισε σπάνιο.

    Ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε πως είναι σπάνιο αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο ενώ παράλληλα ανέφερε πως σχετίζεται με τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

    «Συνήθως ακολουθεί η λοίμωξη μετά τον ιό, πάνω κάτω 4 εβδομάδες. Η πρώτη, η αρχική λοίμωξη μπορεί να είναι και ασυμπτωματική να μην ξέρουμε πως το παιδί, το έχει περάσει. Στις 4 εβδομάδες έχει αναπτύξει αντισώματα και μάλλον σχετίζεται με μια αυτοάνοση ανταπόκριση. Όταν αναπτυχθούν τα αντισώματα απέναντι στον κορωνοϊό», ανέφερε στο ΣΚΑΪ Κρήτης.

    Το βλέπουμε σε παιδιά μεταξύ 2 και 15 ετών. Πολλά από τα κλινικά συμπτώματα μοιάζουν με το σύνδρομο Kawasaki, που είναι παρόμοιο με ένα σύνδρομο υπερφλεγμονώδες που δεν ξέρουμε την αιτιολογία. Εδώ γνωρίζουμε ότι προέρχεται από μια λοίμωξη του κοροναϊού».

    Μάλιστα, εντοπίζεται και σε ενήλικες όπως επεσήμανε ο κ. Ζαούτης.

    «Υπάρχουν στη βιβλιογραφία δεδομένα που υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί αλλά μάλλον έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά έχει εντοπιστεί και σε ενήλικες. Κόπωση, ένα εξάνθημα κόκκινο, κοιλόπονος, διάρροια, εμετός και κόκκινα μάτια με χείλη, πρησμένα χέρια και πόδια, μαζί με πυρετό. Αυτό είναι το σύνδρομο που παρουσιάζουν τα παιδιά».

    Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών περνάει τον κορωνοϊό ασυμπτωματικά.

    «Είναι σοβαρό το σύνδρομο, με την έννοια ότι μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα, την καρδιά τους πνεύμονες. Είναι ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, που μπορεί να επηρεάσει πολλά συστήματα στο σώμα του παιδιού.

    Από την άλλη υπάρχουν θεραπείες που με επιτυχία αντιμετωπίζουν τη νόσο αυτή. Οι θεραπείες στηρίζονται σε αντιφλεγμονώδες και ανοσοποιητικά σκευάσματα και ευτυχώς με μεγάλη επιτυχία αντιμετωπίζονται τα περιστατικά αυτά. Είναι άλλη μια υπενθύμιση αυτό το σύνδρομο να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας, όταν έρθει η ώρα».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ