Πέμπτη 25.04.2024
More

    Ποιοι θα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι

    Φαρμακευτική αγωγή και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, θα χορηγείται στο εξής, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

    Την ίδια αγωγή θα λαμβάνουν και όσοι υγειονομικοί το επιθυμούν, για τις επόμενες 8-12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός, ως μέτρο προφύλαξης.

    Όσον αφορά στους ασθενείς, η θεραπεία θα συνταγογραφείται σε περιστατικά μέτριας βαρύτητας,  υπό αυστηρές ενδείξεις, ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου του ασθενούς και υπό ιατρική παρακολούθηση.

    «Το μήνυμα ότι αυτοί που έχουν ήπια νόσο θα την περάσουν ήπια χωρίς να χρειαστούν καμία φαρμακευτική θεραπεία παραμένει. Ωστόσο, έπρεπε να προβλεφθούν ορισμένα κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την χορήγηση μιας αγωγής στο σπίτι, υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας,  τονίζοντας ότι μια τέτοια δράση θα εξασφαλίσει χώρο στο σύστημα Υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες που θα αυξηθούν οι ανάγκες για νοσηλεία.

    Πρόκειται για ένα θεραπευτικό κοκτέιλ με βάση τη φωσφορική χλωροκίνη, το οποίο θα συνταγογραφείται σε περιπτώσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι η ηλικία άνω των 65 ετών, το βεβαρυμένο αναπνευστικό ιστορικό καθώς και η επιβάρυνση της κλινικής εικόνας με υψηλό πυρετό ή ταχύπνοια ή σχετικά χαμηλό κορεσμό οξυγόνου.

    Τον ίδιο φαρμακευτικό συνδυασμό θα λαμβάνει και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, ως μια μορφή συνεχιζόμενης προφύλαξης, δηλαδή πριν την έκθεση στον ιό. Η αγωγή θα χορηγείται σε όσους το επιθυμούν, υπό προσεκτική παρακολούθηση, τόσο ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες όσο και ως προς την αποτελεσματικότητά της.

    Η διαδικασία

    Σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, η συνταγογράφηση θα γίνεται από γιατρούς της κοινότητας (συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ, οικογενειακούς γιατρούς) ή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι και θα τους παρακολουθούν στη συνέχεια.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει σχεδιαστεί και ξεκινά η λειτουργία Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα, αποκλειστικά για τον κορονοϊό.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας, μέσω του οποίου – με τη συνεργασία των γιατρών –  θα παρακολουθούνται οι ασθενείς.

    Η φαρμακευτική αγωγή θα χορηγείται έπειτα από τη συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των υπό θεραπεία κρουσμάτων στην κοινότητα. Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία άμεσα, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ.

    Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό. Τα φάρμακα χορηγούνται με βάση την εμπειρία από την Κίνα και  σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.

    Η χλωροκίνη, η οποία φαίνεται ότι έχει κάποια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της Covid-19, χορηγείται στα ελληνικά νοσοκομεία και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι την έχουν ήδη λάβει, ορισμένοι εκ των οποίων σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

    «Νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα τις επόμενες 10 ημέρες. Έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια.

    Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα προκειμένου να πούμε με βεβαιότητα ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς το έχουμε προμηθευτεί και στη χώρα μας, με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, παρά να το χορηγήσουμε στους ασθενείς», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ