Τρίτη 07.02.2023
More

  Ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός για τη χρήση διπλής μάσκας

  Διευκρινίσεις για τις μάσκες και την οδηγία για τη χρήση διπλής μάσκας περιλαμβάνει η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα

  Στην ΚΥΑ εξηγούνται ένα προς ένα τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα και αφορούν στην εστίαση και τη διασκέδαση αλλά και στο πώς θα λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

  Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα δίνει απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα που αφορά τη διπλή μάσκα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου κανονισμού η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (τύπου ΚΝ95) ή η χρήση διπλής μάσκας είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

  Ο σωστός συνδυασμός διπλής μάσκας

  Στην ΚΥΑ εξηγείται ότι με τον όρο διπλή μάσκα εννοείται η χρήση χειρουργικής μάσκας και (από πάνω) μιας υφασμάτινης. Την ίδια οδηγία για τις μάσκες έχει εκδώσει και το CDC επισημαίνοντας ότι η χειρουργική μάσκα μιας χρήσης θα πρέπει να τοποθετείται κάτω από την υφασμάτινη. Η υφασμάτινη θα πρέπει να πιέζει τα άκρα της χειρουργικής μάσκας προς το πρόσωπό μας.

  Το CDC καλεί το κοινό αν μη χρησιμοποιεί δυο χειρουργικές μάσκες καθώς δεν είναι σχεδιασμένες να εφαρμόζουν στενά και, επομένως, η χρήση δυο εξ αυτών δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα δυο μάσκες KN95.

  Οι 5 «χρυσοί» κανόνες για όλες τις δραστηριότητες

  Στην ΚΥΑ περιγράφονται, επιπλέον, τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:

  1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:
  α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

  β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

  Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

  2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

  3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοιςεκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

  4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

  5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:

  www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai-alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn

  και

  www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-th-xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ