Τρίτη 23.04.2024
More

    Ποιους αφορά η δεύτερη παράταση της άδειας ειδικού σκοπού

    Δεύτερη παράταση έως και τις 10 Μαΐου για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν την άδεια ειδικού σκοπού.  

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπεγράφη χθες, την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών:

    • που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
    •  που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης,
    •  που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών
    • και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

    Η άδεια ειδικού σκοπού σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

    Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, οφείλουν να γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ειδικής άδειας. Σε περίπτωση που αποφασίσουν να τη μοιραστούν, οφείλουν να ενημερώσουν για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

    Εάν ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, τότε χρειάζεται να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση στον εργοδότη, από τον εργαζόμενο γονέα στοn Δημόσιο τομέα ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, ώστε να μπορέσει να τη λάβει ο γονέας που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

    Για την περίπτωση που εργάζεται μόνο ο ένας από τους δύο γονείς, τότε δεν μπορεί να γίνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

    Εξαιρέσεις αποτελούν οι περιπτώσεις όπου ο γονέας που δεν εργάζεται:

    • νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή
    • νοσεί από τον κορωνοϊό COVID-19 ή
    • είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας.

    Στην περίπτωση που οι γονείς έχουν πάρει διαζύγιο ή βρίσκονται σε διάσταση, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα. Εξαίρεση αποτελεί, εάν έχει ληφθεί από κοινού διαφορετική απόφαση μεταξύ των γονέων.

    Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, για να μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον 6 ημερών στην εξαήμερη εργασία και 5 ημερών στην πενθήμερη εργασία.

    Εάν δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση, τότε μπορεί μεν να λάβει άδεια ειδικού σκοπού αλλά οι ημέρες θα υπολογίζονται αναλογικά με τις ημέρες της κανονικής αδείας που δικαιούται.

    Παράλληλα, με την ίδια ΚΥΑ παρατείνονται έως 31 Μαΐου:

    – Η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στην «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση, πριν την πραγματοποίησή τους.   Αυτό σημαίνει ότι όσες υπερωρίες – υπερεργασίες πραγματοποιηθούν τον Μάιο θα μπορούν να δηλωθούν εκ των υστέρων και έως τις 10 Ιουνίου.

    – Η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει μονομερώς με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ΄ αποστάσεως εργασίας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ