Παρασκευή 15.10.2021
More

  Πόσοι εμβολιάστηκαν με τρίτη δόση το πρώτο 48ωρο

  Η τρίτη δόση εμβολίου αφορά, προς στιγμήν, 285.000 πολίτες

  Από την Τρίτη παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

  Σύμμφωνα με ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα, πάνω από 4.000 πολίτες συγκεκριμένων κατηγοριών, έκλεισαν το ραντεβού τους και εμβολιάστηκαν από τη στιγμή ενεργοποίησης της διαδικασίας, το τελευταίο 48ωρο.

  Υπενθυμίζεται πως η αναμνηστική δόση χορηγείται στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

  Τι θα ισχύσει για τον γενικό πληθυσμό

  Προσώρας, από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα εκτιμάται πως δεν δικαιολογείται τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμό. Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινείται και η ελληνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ερωτηθείς σχετικώς, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε πως «εξαρτάται από την εισήγηση της επιτροπής. Αυτοί μας λένε επιστημονικά τι πρέπει να κάνουμε. Εάν κρίνουν ότι χρειάζεται για όλο τον πληθυσμό, ή έπειτα από 6-8 μήνες, θα ακολουθήσουμε απόλυτα τις κατευθύνσεις. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πιστεύουμε θα έχουμε εισήγηση».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ