Τετάρτη 07.12.2022
More

  Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

  Σε λίγες ώρες, τα ξημερώματα της Κυριακής (27 Μαρτίου) θα πρέπει να αλλάξουμε την ώρα στα ρολόγια μας, γυρνώντας τους δείκτες μία ώρα μπροστά

  Η αλλαγή της ώρας σε θερινή, γίνεται αυτή την Κυριακή, που είναι η τελευταία του Μαρτίου. Έτσι, στις 27/3/2022, όταν το ρολόι δείξει 3:00 θα το γυρίσουμε ώστε να δείξει 4:00.

  Η ανακοίνωση του υπουργείου για την αλλαγή ώρας

  Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/1/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 3:00 σε 4:00.

  Τι συμβαίνει με την κατάργηση της αλλαγής ώρας

  Όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι η τελευταία αλλαγή ώρας, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο κατάργησής της, όπως θεσπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, με στόχο να εφαρμοστεί το 2021. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν παρά ένα πρώτο σκαλί σε μια σειρά αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για να ισχύσει τελικά κάτι τέτοιο, ευρωπαϊκά όργανα, εθνικά κοινοβούλια κλπ. και όπως όλα δείχνουν προς το παρόν βρισκόμαστε ακόμη… μακριά από την εφαρμογή του μέτρου.

  Πάντως, μόλις προ ολίγων ημερών, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την κατάργηση της χειμερινής ώρας, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «ηλίθιο αναχρονισμό», που «σκοτεινιάζει τη ζωή μας». Και στις ΗΠΑ η τελική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου πάντως περνά από μια σειρά άλλων σταδίων απόφασης και δεν βρίσκονται ούτε και στις ΗΠΑ στο σημείο… άμεσης κατάργησης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ