Τρίτη 18.06.2024
More

  «Πράσινο φως» για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

  Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναθεώρηση πραγματεύεται ορισμένα στοιχεία του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ

  Τη στοχευμένη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ενέκρινε επισήμως τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 η Κομισιόν.

  Ο νόμος θα υπογραφεί τώρα από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του, έως τα τέλη Μαΐου.

  Οι αγρότες όμως, θα μπορούν να εφαρμόζουν αναδρομικά ορισμένους από τους νέους κανόνες που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για το έτος αξίωσης 2024.

  Υπενθυμίζεται ότι η αναθεώρηση τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλοντικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι αγρότες προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις από τα σχετικά πρότυπα εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτων, που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μικρές μονάδες κάτω των 10 στρεμμάτων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες.

  Τα κύρια στοιχεία

  Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναθεώρηση πραγματεύεται ορισμένα στοιχεία του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και του κανονισμού για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ο «οριζόντιος κανονισμός»).

  Επίσης, οι ενημερωμένοι κανόνες προσφέρουν απλοποίηση, μειώνουν τον διοικητικό φόρτο και παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη συμμόρφωση με ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

  «Αυτή η στοχοθετημένη αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής είναι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα των προσπαθειών μας να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να διασφαλίσουμε την απλούστευση για τους αγρότες. Η έγκριση έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την υποβολή της πρότασης από την Επιτροπή. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι τηρούμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στους ευρωπαίους αγρότες», επισήμανε σε δήλωσή του ο David Clarinval, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου και υπουργός για τους Αυτοαπασχολούμενους, τις ΜΜΕ και τη Γεωργία, τις Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις και τη Δημοκρατική Ανανέωση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ