Τρίτη 16.08.2022
More

  Προ των πυλών τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα»

  Πάνω από 120.000 φορολογούμενοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων

  Μετά το Πάσχα θα έχουν την ευκαιρία περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι έως τα τέλη Φεβρουαρίου προχώρησαν στην ηλεκτρονική ακινησία των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για ολόκληρο το 2022, να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους,  πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

  Τη σχετική νομοθετική διάταξη η οποία θα πάρει σύντομα το δρόμο προς τη Βουλή ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας την δυνατότητα στους φορολογούμενους πολίτες να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν με πέναλτι, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν έξτρα χρήματα πέραν των δωδεκατημορίων που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας , σε συνάρτηση με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητά τους.

  Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά το Πάσχα, στις αρχές Μαίου το Πάσχα, προκειμένου να δώσει ανάσα στους κατόχους οχημάτων αλλά και να τονώσει τα κρατικά ταμεία.

  Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών, Ιούνιο και Ιούλιο, θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ,  2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας.

  Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2022 θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ, 76,6 ευρώ για έξι μήνες.

  Ψηφιακή άρση ακινησίας

  Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφρόρμας myCar της ΑΑΔΕ, όπου με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα, να επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

  Σημειώνεται επίσης, ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία. Έχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με το μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ