Παρασκευή 19.08.2022
More

  Πρόεδρος ΙΙΒΕΑΑ: Δεν έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ελλάδα

  Είμαστε σε επαγρύπνηση

  «Δεν έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη της Μποτσουάνα στην Ελλάδα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή» δηλώνει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κ. Δημήτρης Θάνος.

  Οπως αποκαλύπτει, στο Κέντρο Γονιδιωματικής Ανάλυσης του ΙΙΒΕΑΑ σήμανε συναγερμός μετά τις πρώτες αναφορές για τη ύπαρξη της επικίνδυνης παραλλαγής του κορωνοϊού.

  Ετσι, επανελέγχθηκαν οι πιο πρόσφατες βάσεις δεδομένων που υπάρχουν στο Κέντρο – μιλάμε για αλληλουχίες από 40.000 δείγματα που είχαν προσδιοριστεί σε ποια παραλλαγή ανήκει το καθένα. Η επανεξέταση πήγε πίσω πολλούς μήνες, τουλάχιστον από την 1/1/2021 και δεν εντοπίστηκε το παραμικρό.

  Ωστόσο οι επιστήμονες του ΙΙΒΕΑΑ είναι σε επιφυλακή καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσούανα σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στο Βέλγιο από ανεμβολίαστη που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας.

  Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι δύσκολα θα την αποφύγουμε και στη χώρα μας (όπως συνέβη και με τη μετάλλαξη Δέλτα) αν και τα περιοριστικά μέτρα που εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή στην Ελλάδα είναι αυστηρά και περιλαμβάνουν καραντίνα και 3 PCR για ταξιδιώτες από νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Λεσότο, Ναμίμπια, Εσουατίνι και Ζαμπίμπια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ