Κυριακή 19.01.2025
More

    Προς αναστολή μέτρων, με τον κορωνοϊό, όμως… εδώ

    Χαλάρωση από τον Μάιο με τάσεις μείωσης των κρουσμάτων

    Την ώρα που διαπιστώνεται μία πιο δυναμική τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, εντείνεται και η συζήτηση για την αποκλιμάκωση των μέτρων πρόληψης, τα οποία άλλωστε δεν είναι πολλά πλέον.

    Το πιστοποιητικό εμβολιασμού κυρίως για την πρόσβαση σε χώρους εστίασης και κλειστούς χώρους και η προσέγγιση στην νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι θέματα που εξετάζει η κυβέρνηση και οι ειδικοί, ενώ μόνο η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται ότι θα είναι από τα μέτρα που θα αντέξουν στο χρόνο. Κι αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ξεμπερδεύουμε με τον κορωνοϊό, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων την εξέλιξη της πανδημίας ακόμα και το καλοκαίρι.

    Το ζήτημα είναι η λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις, να συνδυάζονται με μία επίγνωση από τη μεριά των πολιτών στο πώς προστατεύονται και αντιμετωπίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Για αυτό άλλωστε και οι κύριες αποφάσεις μετατίθενται για μετά το Πάσχα, ώστε να μη δοθεί και ενδεχόμενο λάθος μήνυμα για την κοινωνική συμπεριφορά κατά την εορταστική περίοδο. Παράλληλα, ο κρίσιμος δείκτης των αποφάσεων παραμένει η αντοχή του συστήματος Υγείας για αυτό και γίνεται λόγος μόνο για αναστολή μέτρων και τη πιθανότητα επαναφοράς τους αν χρειαστεί να μην είναι μικρή.

    Προς το καλοκαίρι

    Σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρη στον «Σκάι», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας όπως ήταν προ Covid, γιατί η Covid είναι ακόμα εδώ. Απλώς από τον Μάιο, δηλαδή μετά το Πάσχα, θα υπάρχει μία περαιτέρω αποκλιμάκωση στα μέτρα. Αυτή τη στιγμή, για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, αν εξαιρέσουμε τη χρήση μάσκας».

    Επί του συγκεκριμένου ανέφερε: «Αυτό το οποίο εξετάζεται, ήδη έχει παρουσιαστεί εδώ και δύο εβδομάδες στην Επιτροπή και υπάρχει μία κατ’ αρχήν τοποθέτηση των μελών, είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά με κάποιους άλλους όρους».

    «Στην άρση μέτρων θα πάμε μετά το Πάσχα, θα ανακοινώσουμε τον οδικό χάρτη, πάντως θα είναι προς τον Μάιο. Ακριβή ημερομηνία δεν μπορώ να σας πω», τόνισε και πρόσθεσε: «Ό,τι ακούσετε σχετικά με άρση μέτρων θα έχει να κάνει με αναστολή και πλήρη επανεξέταση. Γιατί αυτή τη η στιγμή, η αίσθηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο στη χώρα μας- αναφέρομαι στο ECDC και στον ΕΜΑ- είναι ότι ο κορωνοϊός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, όπως πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν.

    «Η μάσκα είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός, ο οποίος έχει να κάνει πλέον με τους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. Οπότε, στη μάσκα μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνουν γρήγορες κινήσεις», ανέφερε ακόμα.

    «Η χώρα μας δεν βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Όλες οι χώρες αποκλιμακώνουν τα μέτρα, αναλόγως το κατά πόσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας κάθε χώρας. Αυτό είναι το κριτήριο δηλαδή, όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω ότι ίσως είμαστε από τις χώρες που εξακολουθούμε να κρατάμε μέτρα και τον Απρίλιο, ενώ άλλες τα έχουν άρει νωρίτερα. Για ποιο λόγο; Γιατί υπάρχει η αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι αυτομάτως θα υπάρξει ένα «φωτεινό παράθυρο» ως προς την πανδημία», τόνισε για την τακτική που ακολουθείται.

    Το Πάσχα

    Ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τα ισχύοντα μέτρα και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι:

    «Προφανώς θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το τι θα ισχύσει το Πάσχα, αλλά η πραγματικότητα δεν θα απέχει από αυτό το οποίο έχουμε σήμερα. Δηλαδή πλήρης ελευθερία κινητικότητας, τουλάχιστον στον εμβολιασμένο πληθυσμό, και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, ενώ δεν απαγορεύονται και οι συγκεντρώσεις. Προφανώς θα υπάρχουν κάποιες συστάσεις, αλλά δεν μπαίνουμε σε περιορισμούς που θα αφορούν για παράδειγμα στον αριθμό των ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι από τη στιγμή που λειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Θα ήταν παράλογο».

    «Είναι βασικό ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια θα γίνει κανονικά ο Επιτάφιος», τόνισε ο υπουργός θυμίζοντας ότι «στο Πάσχα πηγαίνουμε με τους κανόνες που έχουμε τώρα, οι οποίοι είναι αρκετά πιο ήπιοι συγκριτικά με τα μέτρα που είχαμε πριν ένα χρόνο.

    Η 4η δόση

    Για τον εμβολιασμό δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις για την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό.

    «Θεωρητικά, αυτή τη στιγμή, όλα είναι πιθανά σε ό,τι έχει να κάνει με την 4η δόση, γιατί αυτό είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα», είπε και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως και εμείς, έχουμε καταλήξει σε ένα ηλικιακό όριο ως σύσταση για την 4η δόση, αλλά εντός του Απριλίου περιμένουμε τις αποφάσεις των επιστημονικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τότε θα υπάρξει συνολικά μία κοινή πολιτική.

    Όσο για τα μέτρα της υποχρεωτικότητας θεωρεί ότι απέδωσαν και ότι υπάρχει περιθώρια για κάποιες αναστολές.

    «Με την εφαρμογή σκληρών μέτρων, για τα οποία έχω και προσωπικά κατηγορηθεί, καταφέραμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμούς. Πριν τα μέτρα υποχρεωτικότητας, είχαμε 55% εμβολιαστική κάλυψη στο γενικό πληθυσμό και 65% στον ενήλικο, ενώ σήμερα είμαστε στο 74% στο γενικό πληθυσμό και κοντά στο 85% στον ενήλικο. Στους άνω των 60 φτάσαμε στο 90%».

    «Από τις 15 Απριλίου και μετά δεν θα υπάρχει πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Το μέτρο αυτό απέδωσε, καθώς από τις περίπου 550.000, το 55% αυτού του κόσμου εμβολιάστηκε. Άρα, εκ των πραγμάτων είχαμε μία επιτυχία.

    Αν αυτοί στους οποίους έχει επιβληθεί το πρόστιμο, δεν το πληρώσουν εφόσον πάνε τώρα να εμβολιαστούν, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί, αλλά το εξετάζουμε ως ένα επιπλέον κίνητρο. Εξετάζεται όμως, δεν το έχουμε αποφασίσει», κατέληξε.

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ