Δευτέρα 19.04.2021
More

  Προς παράταση μίας εβδομάδας το lockdown – Κριτήριο τα επιδημιολογικά δεδομένα

  Το σχέδιο για επαναλειτουργία σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης

  Σε παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, μέχρι τις 22 Μαρτίου, φαίνεται πως οδηγεί η συνεχής αύξηση κρουσμάτων και η έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, με κυβέρνηση και ειδικούς «σε αναμονή» για την απόδοση των νέων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.

  Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο δεδομένα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παράταση των αυστηρών μέτρων μέχρι τη σταδιακή πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων και μια ενδεχόμενη αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.

  Με νέους όρους και κανόνες θα επαναλειτουργήσει πρώτο το λιανεμπόριο και αν είναι εφικτό την ίδια εβδομάδα και η Γ’ Λυκείου με τις υπόλοιπες τάξεις να ακολουθούν.

  Με βάση τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα φαίνεται να απομακρύνεται, με πιθανό σενάριο πλέον αυτό του ανοίγματος τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με φυσική παρουσία πολιτών, αυστηρά μέτρα προστασίας (διπλή μάσκα, αριθμό ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα) και τρίωρη μετακίνηση με sms στο 13032.

  Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η εστίαση- εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να ανοίξουν λίγο πριν το Πάσχα, σε ένα μοτίβο αντίστοιχο με αυτό του περασμένου Μαΐου, δηλαδή αποκλειστική χρήση εξωτερικών χώρων, με αραιωμένα τραπεζάκια και ανώτατο αριθμό πελατών.

  Παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας σχεδιάζεται επίσης η επόμενη ημέρα στον τουρισμό, εξετάζοντας τα πρωτόκολλα ασφάλειας και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση του ευρωπαϊκού «πράσινου διαβατηρίου» και την συνεργασία με χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους.

  Τέλος, μεγάλη σημασία έχει και η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα. Μέχρι τον Μάιο αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες, δημιουργώντας ένα πρώτο τείχος ανοσίας ενώ ενδέχεται να δοθεί επίσης έμφαση στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ