Δευτέρα 22.04.2024
More

  Πρώτη η Ελλάδα στην ανακύκλωση συσκευών

  Την πρώτη θέση ανάμεσα σε 19 χώρες στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari.

  Η έρευνα, έδειξε ότι στη χώρα μας περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες ανακυκλώνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους όταν παλιώσουν σε αντίθεση με το 26% των πολίτων στο σύνολο των χωρών που εξέτασε η έρευνα (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Δανία, Ιταλία, Πολωνία, Σουηδία, Αυστραλία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονήσια, Ινδία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα, δηλώνουν ότι τις παραχωρούν σε κάποιον φίλο ή συγγενή, ενώ μόλις το 8% δηλώνει ότι τις πετάει.

  Στη χώρα μας, στο ερώτημα «τι κάνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον», το 13% ηλικίας από 18 έως 24 ετών δηλώνουν ότι τις ανταλλάσσουν για κάποια άλλη συσκευή ή  για αναβάθμιση της συσκευής τους, το 22% τις πουλάει, το 42% τις δίνει σε φίλους, ενώ το 51% τις αποθηκεύει και το 29% τις ανακυκλώνει. Τα ποσοστά μπορεί να αθροίζουν πάνω από το 100% διότι μπορεί κάποιοι να προτιμούν δύο ή παραπάνω εναλλακτικές ταυτόχρονα.

  Η εικόνα αυτή αλλάζει καθώς αυξάνονται οι ηλικίες, με τον έναν στους τέσσερις ηλικίας από 35 ετών να επιλεγεί την ανακύκλωση των συσκευών και λιγότερο την αποθήκευση σε κάποιο ντουλάπι ή υπόγειο, περίπου δύο στους δέκα ηλικίας από 25 έως και 45 ετών επιλέγουν να τις πουλήσουν, ενώ το ¼ τις ανταλλάσσει με κάποια άλλη συσκευή.

  Την ίδια ώρα οι Ελληνες που επιλέγουν να ανακυκλώνουν φαίνεται ότι είναι σύμφωνοι στο να αγοράσουν κάποια επισκευασμένη-ανακυκλωμένη συσκευή (refurbished).

  Το 49% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αγοράσει ποτέ ανακαινισμένα ή ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά προϊόντα, αλλά το σκέφτονται, όταν στις άλλες χώρες το ποσοστό είναι στο 41%. Το 28% έχει αγοράσει ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά είδη (ίδιο ποσοστό και στις άλλες χώρες), ενώ το 23% λέει ότι δεν  το έχει κάνει αλλά ούτε σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον, όταν στις άλλες χώρες την ίδια άποψη έχει το 31%.

  Ανάμεσα στους πολίτες των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι έχουν αγοράσει τις περισσότερες ανακυκλωμένες ηλεκτρονικές συσκευές με ποσοστά 39% και 41% αντίστοιχα, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση με ποσοστό 28%.

  Τέλος, ως προϋπόθεση για την αγορά κάποιας ανακυκλωμένης συσκευής, το 39% θέτει ως όρο να δοθεί ένας χρόνος εγγύηση, το 41% η συσκευή να είναι σε άψογη κατάσταση, το 41% αν διατίθεται από αξιόπιστο πωλητή, το 29% αν μπορεί να δει τη συσκευή πριν την αγοράσει και το 36% εάν η τιμή του προϊόντος είναι κατά 25% χαμηλότερη από αυτή στην οποία πωλείται ένα καινούργιο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ